03 Май 2024, 04:45 Днес (0) | Вчера (13)

Новият парламент се събира за първо заседание

21 Май 2013 09:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 май 2013, 09:55
Под лиценза на creativecommons

Изборът на председател на 42-то НС ще покаже истинското разпределение на силите между партиите

42-рият български парламент се събира в 10:00 часа за първото си заседание. Събранието се свиква с указ на президента Росен Плевнелиев, издаден на 17 май.

По традиция заседанието ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, който ще произнесе слово. В случая това е Стефан Данаилов.

Депутатите ще положат клетва, че ще спазват Конституцията и законите на страната и ще се ръководят от интересите на народа. После президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение. Изявления ще направят представители на партиите и коалициите в парламента.

Основната политическа битка днес ще бъде изборът на председател на парламента, защото ще покаже какво е действителното разпределение на силите в новото Народно събрание, коментира бТВ. Михаил Миков е кандидатурата на БСП. Очаква се от ГЕРБ днес да предложат Цецка Цачева за втори мандат като председател на Народното събрание.

42-оро Народно събрание бе избрано на извънредни парламентарни избори на 12 май. До насрочването им се стигна след безпрецедентни протести и самозапалвания, които разтърсиха страната за повече от четири седмици.

На 20 февруари кабинетът "Борисов" подаде оставка, която беше приета от Народното събрание на следващия ден, припомня БГНЕС. Оставката на правителството дойде след най-масовите протести в България след промените от 1989 година. То е петото, което не довършва мандата си от 1989 г. до днес и третото, което пада след протести.

Извън парламента след изборите останаха политици, знакови за годините на прехода като сините Иван Костов и Екатерина Михайлова, червените Румен Петков, Румен Овчаров, Петър Димитров.
В пленарна зала ще продължат да заседават Мая Манолова, Корнелия Нинова, Ангел Найденов, Антон Кутев, Сергей Станишев, Младен Червеняков, Илияна Йотова, Янаки Стоилов и Михаил Миков. Сред депутатите на ГЕРБ са почти всички министри от предишното правителство – Лиляна Павлова, Цветан Цветанов, Делян Добрев, Ивайло Московски, Томислав Дончев, Тотю Младенов, Вежди Рашидов и зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Сред тях ще бъде и бившият премиер Бойко Борисов. Сред познатите лица са Искра Фидосова, Менда Стоянова, Лъчезар Иванов, Цецка Цачева и Димитър Главчев. В листите не попаднаха бившият земеделски министър Мирослав Найденов, чието име се замеси в голяма част от скандалите около ГЕРБ, както и бившите министри Николай Младенов, Нона Караджова, Диана Ковачева, Аню Ангелов, Свилен Нейков. Не бе предложен в листите и не бе избран и Диан Червенкондев, яростен противник на проекта "Белене".

В парламентарната група на "Атака", освен титулярите начело с Волен Сидеров, е най-младият депутат в Народното събрание - роденият през 1991 година Кристиян Димитров.

В ПГ на ДПС, освен председателя Лютви Местан влизат още и заместниците му Христо Бисеров, Алиосман Имамов и Рушен Риза, както и Йордан Цонев, Джевдет Чакъров, Делян Пеевски и Рамадан Аталай. За първи път в историята на прехода в 42 НС няма да бъде депутат и почетния лидер на партията Ахмед Доган. Кметът на Гърмен Ахмед Башев ще бъде вече депутат.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив