29 Март 2024, 12:52 Днес (6) | Вчера (11)

Новият собственик на ДСК решава за СКПОК Родина

19 Януари 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Българско-американският инвестиционен фонд (БАИФ) ще трябва да изчака още около два месеца, преди да продаде дела си от 36.2% в шестото по големина българско пенсионно дружество Родина.

Отлагането на сделката се налага, за да може Банковата консолидационна компания (БКК) да се консултира с кандидат-купувачите на Банка ДСК за това дали биха желали да притежават и този пакет акции, тъй като сега бившата спестовна каса държи 59.3% в пенсионното дружество. Според източници от пенсионния пазар вече е сключен тристранен договор между БАИФ, ДСК и трето лице. Една от причините за това е винкулираността на акциите на пенсионната компания.
По силата на този документ банковият холдинг трябва да реши до началото на март дали ще изкупи пакета на инвестиционния фонд в Родина. Преди това обаче БКК ще изчака кандидат-купувачите за Банка ДСК да подадат индикативните си оферти (което ще стане на 27 януари), да определи шорт-листа и да се допита до тях относно сделката с БАИФ. Ако кандидат-купувачите се съгласят ДСК да се ангажира с покупката в приватизационния си период, акциите на българско-американското дружество в Родина ще бъдат изкупени. В противен случаи БАИФ ще има право да ги продаде на третото лице в споразумението. Според източници от пазара става въпрос за структура, близка до варненската икономическа група ТИМ. Те обясняват логиката на това твърдение с факта, че ЦКС е акционер в Родина с 4.5% от капитала, а ТИМ е в добри отношения с кооперативния съюз и явно добре знае стойността на пенсионния фонд. "Химимпорт" (част от варненската група) и ЦКС са основни акционери в ЦКБ. "Проявяваме интерес към придобиването на още един пенсионен фонд, но не сме подготвяли оферта за покупка на дял от Родина, заяви прокуристът на "Химимпорт" Иво Каменов. Наскоро групата се сдоби с първия си пенсионен фонд - Сила (бивше Нютон Сила). От пакета на БАИФ се интересува и Ай Ен Джи ПОД. "Имаме принципен интерес към акциите в Родина, но преди да се запознаем по-обстойно със състоянието на пенсионното дружество, не бихме предприели никакви по-сериозни действия", заяви Николай Стойков, главен изпълнителен директор на оранжевия пенсионен фонд.
За 12 февруари е насрочено извънредно общо събрание на Родина, за да се промени състава на надзора и уставът, но най-вероятно на тази дата подобни решения няма да бъдат взети.
Родина е основано през 1997 г., като към края на септември 2002 г. по данни на ДАОН 3.86% от осигуряващите се в доброволен фонд са при него. Други 3.83% от лицата в професионалните и 4.84% в универсалните фондове също са в Родина.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив