28 Септември 2024, 11:34 Днес (0) | Вчера (0)

Новият собственик на ЗК „Юпитер“ освободи Ася Аксентиева

28 Октомври 2002 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

В началото на тази седмица новият собственик на застрахователна компания „Юпитер“ „Маккар“ АД освободи официално председателя на управителния съвет на дружеството Ася Аксентиева. Нейното място ще заеме Ивайло Иванов, досегашен прокурист на дружеството.

Новината донякъде изненада застрахователите, защото, когато „Маккар“ АД придоби акциите на „Гарант“, Виена, представителите на новия акционер заявиха, че смятат да продължат и занапред да работят с Ася Аксентиева. След увеличение на капитала на застрахователната компания към момента „Маккар“АД притежава 82.7% от акциите на дружеството. Другият по-голям акционер в „Юпитер“ е „Овергаз“, който притежава 11% от акциите.
Официалното съобщение от ЗК „Юпитер“ за освобождаването на Аксентиева от поста председател на управителния съвет твърди, че това става „по взаимно съгласие поради преструктурирането на застрахователната компания и във връзка с нейни лични планове“. Източници от компанията посочват обаче, че Аксентиева не е успяла да се сработи с новите собственици и е влязла в конфронтация с тях. На бъдещо общо събрание на дружеството ще се взима решение дали тя ще бъде освободена от отговорност за периода, в който е била ръководител, или не. Самата Аксентиева не бе открита за коментар.
Новият председател на управителният съвет на ЗК „Юпитер“ Ивайло Иванов има богат застрахователен опит. Кариерата си Иванов започва през 1993 г. в ЗПАД „България“. Малко по-късно преминава на работа в ЗАД „Български имоти“ като директор „Имуществено застраховане“, а до май 2001 г. работи за „Орел - живот“. След „Орел“ Ивайло Иванов започва работа в „Юпитер“ като директор „Маркетинг, продажби и регионални структури“.
Освен Ивайло Иванов другите членове на управителния съвет на компанията са Софроний Атанасов и Виолета Манчева (преди да постъпи в „Юпитер“, тя бе служител на ДЗИ).
По всяка вероятност посоченото в официалното съобщение от „Юпитер“ преструктуриране на компанията визира решението на новите акционери от „Маккар“ АД значително да променят процентното съотношение между отделните видове застраховки в портфейла на дружеството. В момента 85% от портфейла на „Юпитер“ е формиран от „Каско“-застраховки, които са и сред най-рисковите. Представител на компанията обясни, че възнамеряват да заложат на по-сериозното развитие на продукти, покриващи финансови рискове. Постигнати са и предварителни договорености с някои от банките на българския пазар за съвместна дейност. Към момента дружеството разработва новите си продукти, които предстои да бъдат съгласувани с Агенцията за застрахователен надзор.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив