От 32 наблюдавани продукта за последната седмица поскъпване на едро има при 21
Ново поскъпване на храните e отчетено в края на лятото. В сезона на най-масовото производство на българска земеделска продукция, изненадващо, най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците. До
дни държавата трябва да обяви и резултатите от проверката, чиято цел е да изясни обоснована ли е разликата между цените на едро и тези на щанда при храните, предаде Дарик. Само за година
потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 97 на 102 лв. Най-много в края на август расте цената на брашното, а също и на някои плодове и зеленчуци - при краставиците
увеличението за седмица е с близо 18 %. От борсите до щанда определени продуктите като прясното мляко поскъпват с над 50 %.
"На седмична база имаме малки вариации – главно при плодове и зеленчуци, което се дължи на неблагоприятния климат през май, април и юни, сега виждаме резултата. Определено има по-малко количество
предлагане", заяви Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Заради климата реколтата на родни плодове и зеленчуци е драстично по-малка, показват и сметките на производителите. Оттам отчитат сериозно поскъпване в сектора за последната година. "От предходната
година досега имаме продукти, които са поскъпнали с 30-40 % за една година. В същото време наблюдаваме една тенденция на седмична база, при която има поскъпване на масови продукти – домати,
краставици. Най-сериозен отпечатък дава климатът. Може би последните 30 години не е имало толкова тежка година, в резултат на което загубихме някои от традиционните плодове на 100 %. В сезона, в
който цените трябва да бъдат нормални, те са изключително високи", посочи Цветан Цветков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци".
Ръст на цените по борсите има при сиренето, кашкавала, млякото и пилешкото месо. От 32 наблюдавани продукта за последната седмица поскъпване на едро има при 21, 3 са без промяна, а при 8 – има
спад, показват данните на Комисията по стоковите борси и тържищата.