16 Април 2024, 23:19 Днес (11) | Вчера (10)

Ново споразумение сваля цената на тока от "Марица-изток" 1 и 3 със 100 млн. лева годишно

08 Април 2015 17:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 април 2015, 12:54
Под лиценза на creativecommons

След промяната в условията на договорите НЕК ще плаща с около 100 млн. лева по-малко на година, или общо 1 млрд. лева за целия срок на контрактите

НЕК е поела ангажимент да изплати задълженията си към американските собственици на централите.

Споразумение за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3", подписано днес, сваля стойността на електроенергията, купувана от двете централи, с 30%, съобщи агенция "Фокус". "Това е сериозна крачка напред, за да спасим енергетиката от финансовия колапс, в който се намира. Намалението на цената не е свързано с удължаване на срока на тези договори. Те ще приключат в рамките на периода, за който са уговорени", коментира след церемонията министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според нея след промяната в условията на договорите НЕК ще плаща с около 100 млн. лева по-малко на година, или общо 1 млрд. лева за целия срок на контрактите. Министърът допълни, че електрическата компания е поела ангажимент да изплати задълженията си към американските собственици на централите.

"Днешният ден е един от важните дни за енергетиката, тъй като близо вече 2 години се говори упорито за необходимостта от търсене на варианти за преразглеждането на дългосрочните договори с американските партньори. Правителството ни успя за няколко месеца да предоговори условията на договорите, за да стигнем до днешното споразумение", каза още министър Петкова.

Премиерът Бойко Борисов, който също уважи церемонията, пък изрази задоволство, че американските компании са разбрали проблема и на базата на преговорите се е стигнало до споразумение. Той поясни, че вървят и преговори за промяна на договорите с производителите на зелена енергия и електроразпределителните дружества.

Посланикът на САЩ в България Марси Рийс коментира, че двете фирми заедно представляват най-голямата американска инвестиция в България. Тя изрази надежда, че подписването на тези споразумения ще има принос за създаване на положителен имидж за бизнес средата в страната и това ще привлече и други американски инвеститори.

Президентът на бизнес звеното на ЕЙ и ЕС Хулиан Небреда пък коментира, че преговорите са били трудни, но се е стигнало да споразумение, защото компанията е имала доверие в правителството и премиера, че ще успеят да стабилизират сектора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив