29 Март 2024, 08:53 Днес (0) | Вчера (11)

Новото френско правителство обещава завой надясно

27 Август 2014 13:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 август 2014, 13:26
Под лиценза на creativecommons

Съставът на новото френско правителството е показателен за развоя на ключовия за Европа дебат доколко страните от ЕС следва да се спазват бюджетна дисциплина в хода на възстановяването си от финансовата криза

Френският президент Франсоа Оланд замени досегашния министър на икономиката с някогашен партньор на Ротшилд, съобщава агенция "Ройтерс". Промените в кабинета са част от опитите на администрацията да съживи икономиката и намали бюджетния дефицит.

Съставът на новото френско правителството е показателен за развоя на ключовия за Европа дебат доколко страните от ЕС следва да се спазват бюджетна дисциплина в хода на възстановяването си от финансовата криза. Оланд прави промени в правителството за втори път през последните две години и е възможно това да е последният му шанс да завърши успешно президентския си мандат.

След поредната си тирада против наложената от Германия "консервативна бюджетна политика" предишният министър на икономиката Арно Монтебур беше свален от поста, който от днес се заема от Емануел Макрон. Тридесет и шест годишният бивш банкер Маркон доскоро беше най-близкият икономически съветник на президента.

Новият кабинет встъпва в длъжност едва няколко седмици преди началото на преговорите по бюджета за 2015 г., при които се очаква Франция да наруши поетите към Брюксел задължения за намаляване на бюджетния дефицит. Очаква се правителството да започне да изпълнява плана на Оланд за прокарване на политика на облекчения на бизнеса, сред които е и облекчение на данъчната тежест за фирмите с общо 40 милиарда евро.

Предишните коалиционни партньори на Оланд – лявата Зелена партия – няма да имат министри в новия кабинет.

Досегашният министър на финансите Мишел Сапин беше подкопан от гласната опозиция на Монтебур на правилата на ЕС в опитите си да увери партньорите на Франция, че може да въведе ред в публичните финанси на страната.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер коментира, че промените в правителството даже са "закъснели" и е трябвало да последват веднага "неприемливите коментари" на бившия министър на икономиката. Очаква се, че след смяната в правителството ходът на развитие ще се задава от дясното крило на социалистическата партия.

Досегашното правителство напускат и министърът на културата Аурели Филипети и министърът на образованието Беноа Хамон, а на тяхно място идват доверени на Оланд млади политици – французойката с корейски корен Фльор Пелерин и роденият в Мароко Наджат Велакасем.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив