20 Април 2024, 05:08 Днес (0) | Вчера (10)

Нуждаем от радикална промяна, за да станем демократична и социална страна, обяви Станишев

23 Май 2013 13:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 май 2013, 14:24

Моделът за все по-малко държава вече не работи, изчерпа се, смята Коалиция за България

Необходим е програмен кабинет с ясни приоритети с мнозинство в парламента. България се нуждае от радикална промяна, за да станем демократична и социална страна. Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на консултациите между Коалиция за България и ДПС за съставяне на кабинет. Диалогът трябва да е публичен и по същество, за да знаят българските граждани, че не става дума за политически влияния, подчерта Станишев.

Той добави, че ако премиерът бъде припознат като партиен представител, това би го ограничило и би го подчинило на теснопартийния интерес.

По отношение посоката на нашата програма, сме готови да изслушаме различни мнения, но за нас са важни няколко ключови стълба на правителството. Първо, възраждане на държавността. Ако няма държавност, работеща за общото благо, не може да се прави никаква политика, подчерта Станишев. Ако това правителство и парламент не покажат, че реализират промяна, хората ще я потърсят другаде или ще дадат възможност за реванш на досега управлявалата партия, каза червеният лидер. Правителството трябва да е твърдо и да има нулева толерантност към корупцията, посочи още той.

Вторият принцип на работа е работеща икономика, продължи Станишев.  Освобождаване на бизнеса от рекет, окови, изнудване, конкурентоспособност на българското произвоство - около тези основни ангажименти се обединява БСП.  Партията обеща нов икономически модел. Моделът за все по-малко държава вече не работи, изчерпа се. Важен е балансът между повече държава като икономически фактор и регулатор, каза още Станишев.

Третият стълб е социалната справедливост. Бедността е непоносима за хората. 50% от българите, тоест всеки втори, са в риск от бедност и изключване. Това е ужасно. Ако не започнем веднага сериозна промяна по отношение на майчинството, раждането и оттглеждането на деца, къде сме ние като държава след 20 години? Кой ще работи и ще създава БВП? Тази тенденция на пречувпане на демографската криза трябва да започне час по-скоро, каза още Станишев. Днес в България стана абсурдно да се раждат и отглеждат деца. Затова трябва да направим така, че всяко българче да може да живее що-годе добре. Не можем да обещаваме чудеса, но трябва да потърсим резерви още в рамките на този бюджет. В диалог може да се намират разумните решения и баланс, заключи Станишев. Той бе категоричен, че промяна трябва да има.

Пламен Орешарски обяви, че до вторник ще бъде готов да обяви новия кабинет. "Най-добрият вариант е членовете на кабинета да имат административно управленски и парламентарен опит. По бъдещия състав на новия Министерски съвет много съм мислил в последните дни. В университета, в който преподавам, има много експерти, но преобладаващата част от тях не притежават нужния административно управленски и парламентарен опит, за да могат в движение да влязат във функциите си", обясни Орешарски.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив