17 Май 2024, 07:23 Днес (0) | Вчера (11)

Няколко трика за ефективно шофиране

08 Март 2013 18:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 март 2013, 14:08

Колкото шофьори – толкова стилове на шофиране

Както много други дейности, стилът на шофиране варира от човек до човек. Колкото шофьори – толкова стилове на шофиране. Ако все пак искате да изпробвате нови неща и сте отворени към концепцията за самоусъвършенстване следващите съвети може да са интересни за вас.

 

1. Чест, но лош, навик е фокусирането на погледа върху колата отпред или пътя на 10-тина метра пред колата. Така всъщност „затваряте” зрителното си поле значително. Затова се старайте да обръщате внимание както и на по-предните автомобили, така и на по-далечните детайли от пътя. Така ще сте по-подготвени за предстоящите завои, криви, дупкии т.н.

2. Изследвания на Университета на Хавай, показват, че пътуванията обикновено отнемат около 10% до 15% повече време от предвиденото. Затова просто няма смисъл да се изнервяте, когато видите, че не се движите по първоначалния график. За сметка на това се насладете на шофирането.

3. Не подценявайте почивките. На всеки два часа шофиране си отделете около 10 минути за почивка. Така не само ще се разтъпчете и намалите умората от шофиране, но и значително ще увеличите желанието и удоволствието от шофиране.

4. При дълго пътуване, дълготрайното взиране в пътя ще умори очите и ще намали кондицията ви. Затова е добре редовно да движите глава и очи, например да проверявате огледалата и таблото на всеки няколко минути, за да се поддържате „в  час”.

5. При дълго пътуване, особено нощем, умората идва много бързо. Ако усетите, че ви се доспива или започвате да се разсейвате и сте сами, най-добре спрете за почивка. Но ако имате спътник, може да поиграете на игра с въпроси и отговори, която значително ще помогне за поддържането на концентрацията.

6. Поддържайте поне 4-секундна дистанция. Тоест, ако колата пред вас мине покрай даден стълб, вие да минете покрай същия след 4 секунди. Колите, които се движат с малка дистанция, особено около 2 секунди, чести трябва да натискат спирачките, за да не се доближават твърде много до колата отпред. Това води до повишен разход, по-голямо износване и намален комфорт на пътуването. А при пътуване в колона създава предпоставки за „сгъстяването” на колоната и превръщането й от равномерно движение в стоп-старт движение.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив