29 Март 2024, 02:15 Днес (0) | Вчера (11)

Няма връзка между "Южен поток" и фондовете на ЕС, обяви Зинаида Златанова

05 Юни 2014 17:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юни 2014, 17:48

През последната година усвоените от страната ни европейски средства са почти толкова, колкото за последните 5 години, заяви вицепремиерът

Открити грешки в провеждани от бенефициенти обществени поръчки и недостатъчен контрол от управляващите органи в периода 2010-2013 г. са основните причини за замразяване на плащания по ключова програма като "Регионално развитие". Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в интервю за БНР. Тя подчерта, че сегашното правителство е първото, което ще представи съвсем скоро цялостна 7-годишна стратегия в областта на обществените поръчки, чиято цел е да реши веднъж завинаги всички съществуващи досега недостатъци.

"Грешките в оперативните програми "Регионално развитие" и "Околна среда" са допуснати в минал период, при предишно правителство. Аз обаче не съм привърженик на тезите "на кой ги спират” и "на кой ги пускат” европейските фондове", подчерта Златанова. Тя добави и че повечето от бенефициентите, при които са идентифицирани грешки в обществените поръчки, са кметове на партия ГЕРБ. "България е една държава. Ако имаме спиране на средства, които ще се забавят да влязат в държавния бюджет, това е проблем за абсолютно всички. Намирам за напълно недържавническо и погрешно да си прехвърляме отговорността един на друг. Когато страда една община, всички страдаме с нея", посочи вицепремиерът.

Зинаида Златанова припомни, че специфичните препоръки за България в рамките на процедурата по Европейския семестър тази година са намалели от седем на шест, защото вече не съществува препоръката България "да ускори усвояването на еврофондовете”. Според вицепремиера това означава, че в последната една година правителството показва добри резултати по отношение на усвояването и изтъкна, че само през нея усвоените средства са почти толкова, колкото за последните 5 години. Задачата да бъде довършен успешно програмен период 2007-2013 г. е била съчетана и с необходимостта да се договоря следващия – 2014-2020 г. "Това е двойно предизвикателство и усилие, с което ние се справяме успешно", подчерта тя.

Златанова коментира и системата за управление на европейски фондове. По думите й, ако подобен тип одитни доклади продължат, е редно да се направи пълен преглед на слабите звена в системата и да се предприемат мерки за отстраняването им. "Смятам, че е честно и редно да отстраним грешките в системата, ако ги има, а не да лъжем европейските си партньори. Ако очаквате от мен, каквито гласове се чуват главно от опозицията в България, едва ли не политическо лобиране в Комисията – това няма да се случи. Предназначението на фондовете не е да се разпределят политически", допълни Златанова.

Вицепремиерът съобщи, че Министерството на финансите анализира ситуацията и увери местната власт, че правителството няма да допусне фалит на общини. Златанова каза, че вчера кабинетът е изпратил официално писмо до Комисията, в което подробно представя всички корективни мерки в ОП "Околно среда", именно с цел по-скорошно възстановяване на плащанията по програмата. Тя обаче подчерта, че националният бюджет не може вечно да покрива грешките на всички бенефициенти.

Златанова коментира още, че знаейки как работят европейските институции и какви са техните принципи, никога не би могла да види връзка между проекта "Южен поток” и спирането на евросредства. "Политизирането и на двата въпроса няма да ни доведе до нищо добро. В случая с "Южен поток” въпросите са юридически – в юридически план ще бъдат и отговорите на българската държава до Комисията. В случая със еврофондовете въпросът е технически – как работи системата за управление и контрол", посочи вицепремиерът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив