28 Март 2024, 17:39 Днес (11) | Вчера (12)

Няма краен срок за продажбата на ДЗИ в меморандума

27 Април 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

В информационния меморандум за ДЗИ не е посочен краен срок, в който процедурата по продажбата на института трябва да приключи, твърдят експерти от Агенцията за приватизация.

Въпреки всичко най-вероятно още преди великденските празници ще бъдат избрани кандидат-купувачите, които ще минат на втория кръг от двустепенния конкурс за раздържавяването на държавния застраховател. Целта на правителството е да приключи с процедурата до началото на лятото, твърдят запознати с хода й. Засега сакралната дата, която витае из коридорите на АП, е 30 юни. Тя липсва в пакета документи най-вероятно с идеята да държи евентуалните кандидати в напрежение и да служи като някаква вратичка, ако и тази процедура не успее.

В момента експертите от ведомството на Апостол Апостолов водят разговори с всички кандидати, които са подали оферти за покупка на ДЗИ. След това на одобрените инвеститори ще бъде представен нов информационен меморандум, който (както в. "БАНКЕРЪ" вече в своя бр.15) ще съдържа данните за финансовото състояние на дружеството за 2001 година. След това кандидатите ще разполагат с една седмица, за да направят собствено проучване на отчетите (т.нар. дю дилиджънс). Кандидат-купувачите няма да могат да се обединяват в консорциуми по време на наддаването, твърдят източници от ведомството на Апостол Апостолов.

Срокът за подаване на офертите за първия кръг от конкурса беше до 15 април. Сегашната, втора поред процедура за приватизация на ДЗИ беше открита на 11 март тази година. За продажба бяха предложени 80% от капитала на държавния застраховател.

Досега със сигурност се знае, че оферти са подали една от най-големите застрахователни компании в Чехия - "Чешка Поиштьовна", и РОСЕКСИМБАНК, за която финансистите говорят, че всъщност посредничи на структурите на варненската ТИМ. В това те виждат евентуално последващо сътрудничество с Марк Рич. Както в. "БАНКЕРЪ" писа преди няколко месеца, американският бизнесмен поддържа връзки с варненската икономическа структура и проявявал интерес към ДЗИ и НЕФТИНВЕСТБАНК. Според официалния отчет на БНБ за 2001 г., ДЗИ притежава 10.41% от капитала на НЕФТИНВЕСТБАНК. Ако се сбъднат плановете на ТИМ да придобие ДЗИ, на тази основа се очаква да възникне и банка ДЗИ. Освен това ТИМ не се отказва и от участие в сделката за "Армеец".

По непотвърдена информация оферта е подала и една италианска компания. Въпросът е дали това е "Крастола енд Партнърс", или "Боналди", които купиха информационни меморандуми за ДЗИ още през март. "Крастола енд Партнърс" е консултантска компания, специализирана във финансовия сектор. Не се изключва възможността обаче "Крастола" да проявява интерес и от името на някой свой клиент, твърди мълвата в приватизационните среди.

Другият кандидат, за който слуховете твърдят, че е подал оферта, е американската "Лукейда Нешънъл Корп.". Седалището на компанията е в Ню Йорк. Тя се занимава със застраховане, с банкови услуги, производство и минно дело. Годишните й приходи са в размер на 656 млн. долара, а чистата печалба за миналата година - 70.9 млн. долара.

До момента официален коментар от Агенцията по приватизация за броя на подадените оферти няма. Преди две седмици обаче заместник-директорът на АП Илия Василев обяви пред медиите, че интересът към дружеството е значителен и че има подадени оферти от американски, италиански и български инвеститори.

Николай Петров

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив