27 Април 2024, 15:19 Днес (0) | Вчера (11)

Няма мотив цените на тока да бъдат повишени

14 Февруари 2022 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 февруари 2022, 07:45

В условия на несигурност и криза всичко да се търгува на най-динамичния пазар "ден напред" е грешка

"Няма дефицит в момента, няма силен мотив цените да бъдат повишени след отпадането на мораториума". Това заяви в ефира на БНР Станислав Тодоров, новият председател на КЕВР. Той допълни, че най-голямата сила, която е движела повишаването на цените към края на миналата година - разходите на ЕРП-тата за технологичните им разходи по мрежата, е компенсирана от правителството, пише в. Монитор. По думите му това, което могат да направят правителството, парламентът и КЕВР, е да дадат хоризонт на потребителите и на бизнеса какво предстои в следващите 6 месеца - това трайни цени ли са на електроенергията, или са временно явление.
"Можем да говорим за това, но не е в наш контрол заради факта, че това е част от геополитическа криза. Правителството направи необходимия и категоричен жест, като се раздели с печалбите на държавните дружества и ги прехвърли на българския бизнес, за да продължи той да оперира без стрес, цените на стоки и услуги да не се вдигат и да не се повишава нивото на инфлацията".
Тодоров подчерта, че в условия на несигурност и криза всичко да се търгува на най-динамичния пазар "ден напред" е грешка.
"Това може да се промени. Ще настоявам борсата в кратък срок да въведе дългосрочните пазарни сегменти като борсов продукт. В момента всички търгуват на "ден напред" и всички страхове за бъдещето са акумулирани в цената. Цените биха могли да са много по-ниски в България, ако имаше предвидимост на това как държавните дружества ще продават през следващата една година електроенергията, която произвеждат, и да продават дългосрочни продукти, които да внасят стабилност и сигурност в цените в дългосрочен аспект".
Тодоров информира още, че КЕВР ще разследва сделки за продажба на природен газ, увери новият председател на регулатора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив