25 Април 2024, 10:28 Днес (1) | Вчера (12)

Няма сериозен миграционен натиск по българските граници

17 Септември 2015 10:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 септември 2015, 09:58

От началото на годината са задържани 7 640 души, опитали да влязат незаконно в страната ни, което с 3000 повече в сравнение със същия период на миналата година

Няма сериозен миграционен натиск по българските граници. Това каза пред журналисти днес директорът на Главна дирекция "Гранична полиция” главен комисар Антонио Ангелов.

Той заяви, че българските граждани трябва да останат спокойни. "Не се наблюдава увеличаване на хоратa, преминаващи незаконно през границите ни. Обстановката по всички наши граници е сравнително спокойна за сезона, не наблюдаваме големи групи, които да се придвижват към нашата територия”, добави той.

Гл. комисар Ангелов увери, че към момента "Гранична полиция със съдействието на ГД "Национална полиция” полага всички необходими усилия българските граници да останат спокойни на фона на цялата обстановка в Европа. "Имаме завишен натиск, но той е характерен за всички граници в Европейския  съюз в момента. Усилията, които МВР и цялото правителство  полагат, дават резултат. Поддържаме непрекъснат контакт с колегите от нашите съседни държави. Имаме смесени комисии и смесени патрули , с Македония, Гърция, Сърбия и Румъния, чрез които информацията се предава моментално”, обясни той. 

Гл. комисар Ангелов съобщи, че от началото на годината са задържани 7 640 души, опитали да влязат незаконно в страната ни, което с 3000 повече в сравнение със същия период на миналата година.

През последните 24 часа са били заловени 54 души на българо-турската граница, 21 от тях са открити в превозни средства. 242 души не са допуснати да влязат в страната ни през зелената граница с югоизточната ни съседка.

През последното денонощие на българо-сръбската граница са задържани 38 чужди граждани при опит незаконно да излязат от страната.

От началото на годината на изход към Сърбия са задържани 6 898 чужденци.

"Използваме всички налични сили на Гранична полиция и полагаме усилия да запазим не само българската граница, но и външната граница на ЕС. Не казвам, че сме остров на спокойствието, далеч съм от тази мисъл, но чрез усилията, които полага Гранична полиция и чрез разбирането, което получаваме от правителството, успяваме да не позволим българската граница да се превърне в широко отворена врата за нелегалните имигранти към Европа. Но все пак на света няма граница, която да бъде покрита на 100% и да не може да мине нито един човек през нея”, каза още гл. комисар Ангелов.

Обстановката на българо-македонската граница е спокойна, на черноморската няма регистрирани опити за преминаване на бежанци. Непрекъснато си сътрудничим с агенция Фронтекс. Подготвя се разширяване на сътрудничеството с министерството на отбраната, което според ситуацията може да бъде както логистично, така и чрез съвместни патрули. Разчитаме на помощта на МО, ако бъдем изправени пред ситуация големи групи от хора регистрирани и разпределени на наша територия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив