25 Април 2024, 10:10 Днес (1) | Вчера (12)

ОББ учреди първото си инвестиционно дружество

23 Юни 2004 09:01 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Обединена българска банка (ОББ) учреди във вторник инвестиционно дружество от отворен тип - “ОББ балансиран фонд”, което ще влага средствата си в облигации и акции.

Това е първото инвестиционно дружество, в което банката е най-големият акционер, като преди три месеца ръководството на институцията обяви, че до края на година ще бъдат създадени общо три такива.“Очакваме “ОББ балансиран фонд” да стане публично през септември след одобрение на проспект от Комисията за финансов надзор”, каза за “Дневник” Димитър Александров, директор на дирекция “Инвестиционно банкиране” в ОББ. Той допълни, че инвестиционното дружество ще бъде с капитал 1.080 млн. лв.
След учредяването на дружеството то има 16 акционери - физически и юридически лица, от които ОББ притежава 45 на сто от капитала. По-голяма част от активите на дружеството ще бъдат инвестирани в дългови инструменти с фиксирана и плаваща доходност (максимално 80%), докато предварителните предвиждания са инвестициите в акции да бъдат максимално до 50 на сто. Банка депозитар на дружеството е Пощенска банка, а инвестиционни посредници ще бъдат "Булброкърс", "Ти Би Ай инвест", "Капман" и "Карол".
Новото дружество ще се управлява от “ОББ Асет мениджмънт”, което получи лиценз за управляващо дружество в началото на март. Компанията беше създадена, за да управлява активите на няколко инвестиционни фонда от отворен тип. Предвидено е едното от другите две инвестиционни дружества, които ще бъдат учредени да инвестира само в акции, а второто - само в облигации. "Смятаме, че сега е най-благоприятното време да се създават фондове, защото нашият капиталов пазар все още се развива и първите ще спечелят", каза Пламен Цветанов, изпълнителен директор на управляващото дружество.
ОББ е третата по големина българска банка според размера на активите, с основен акционер Националната банка на Гърция с 89.9 на сто от капитала. Европейската банка за възстановяване и развитие е акционер с 10%.
“ОББ балансиран фонд” е поредното инвестиционно дружество, което се създава през тази година. Доскоро на нашия пазар се предлагаха акции от само три такива дружества, но преди месец започнаха да се търгуват акциите на четвъртото - "Адванс инвест". До края на 2004 г. със сигурност ще бъдат регистрирани и инвестиционни дружества от отворен тип на други компании, някои от които чужди.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив