16 Май 2024, 13:22 Днес (6) | Вчера (12)

ОИСР: Намалете още данъците

14 Май 2004 10:02 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) препоръчва на новите страни - членки на ЕС, да намалят още данъците и да направят повече за привличането на чуждестранни инвеститори, става ясно от доклад на авторитетната организация, публикуван вчера в в. "Уолстрийт джърнъл".

Според експертите на организацията Полша, Унгария, Чехия и Словакия трябва да намалят още данъците върху доходите и да направят всичко възможно, за да стимулират по-нататъшен приток на чуждестранни инвестиции, ако искат да следват модела на Ирландия и да догонят нивото на старите страни - членки на съюза, по отношение на богатство на глава от населението.
С тези препоръки ОИСР не взима директно страна по избухналия политически дебат в Европа за нивото на данъка върху корпоративната печалба. Той обаче определено има за цел да покаже на държавите от източната част на Стария континент, че са далеч от представите за данъчен рай и че ще им бъде трудно да отклонят чуждестранните инвестиции от съседните им страни към тях самите според вестника.
Икономическият съветник от ОИСР Патрик Лениън отбелязва, че след бума на инвестиции, който изживяха страните от Централна Европа в началото на 90-те на миналия век, притокът на чуждестранни капитали значително е намалял впоследствие въпреки двойно по-високия икономически си растеж в сравнение със средния на този на еврозоната. За да се превърне отново в атрактивна дестинация, регионът трябва да подобри средата за бизнес. ОИСР смята, че със сегашните темпове на развитие на новите страни членки ще са нужни 30-40 години, за да достигнат едва половината от нивото на БВП на глава от населението на събратята си от ЕС.
За да смекчат тази разлика бързо, организацията препоръчва на новите членки да намалят безработицата, която е сред най-високите в ЕС, както и да съкратят помощите за безработица и данъците върху доходите. Докато средната заплата в страните от Централна Европа е едва една пета от тази в старите страни членки, облагането на доходите на физически лица плюс социалните осигуровки са относително високи - в Полша са 42.9% при 52% в Германия. За сравнение в Ирландия те са 24.5%. ОИСР критикува новите членки за неблагоприятното за работодателите трудово законодателство, което макар да не се различава от това на развитите държави в Западна Европа са неуместни в условията на 19.6% безработица в Полша например. За да увеличат конкурентоспособността си, държавите от централната част на континента трябва да премахнат бариерите пред свободното движение на капитали и значително да увеличат притока на инвестиции в икономиките си, както и да постигнат по-висок икономически растеж.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив