20 Април 2024, 00:31 Днес (0) | Вчера (10)

ОИСР отново намали прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2019 г.

06 Март 2019 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 март 2019, 15:05

Прогнозният растеж на Германия е намален наполовина до едва 0,7%, очаква се рецесия в Италия и свиване на БВП с 0,2%

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) намали отново прогнозата си за растежа на световната икономика, предупреждавайки, че търговските напрежения и несигурността относно процеса на Брекзит биха навредили на търговията и на бизнеса в глобален план, предаде БНР.

ОИСР вече очаква световната икономика да нарасне през 2019 г. с 3,3% и с 3,4% през 2020 г., като това представлява понижение спрямо предходните прогнози на организацията от миналия ноември за икономическа експанзия от 3,5% през тази и през следващата година.

"Голямата политическа несигурност, продължаващото търговско напрежение и по-нататъшното ерозиране на потребителското и бизнес доверие допринасят за забавянето на икономическия растежа", заяви ОИСР в своя последен доклад, цитиран от Ройтерс.

"В Европа продължава да има значителна политическа несигурност, включително по отношение на Брекзит. Неконтролирано излизане на Великобритания от ЕС би увеличило значително разходите на европейските икономики", посочи ОИСР и добави, че Европа остава засегната както от несигурността по отношение на Брекзит, така и от търговските спорове между САЩ и Китай, както и от други проблемни теми, такива като признаците за рецесия в Италия.

С оглед на това сякаш не е изненада, че ОИСР намали най-драматично прогнозите си за икономическия растеж в Германия и Италия. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие понижи почти наполовина прогнозата си за растежа на БВП на Германия през 2019 г. до едва 0,7% от 1,6% през ноември и предсказа слаб подем до 1,1% през 2020-а година. Германската експортно зависима икономика е особено силно засегната от по-слабото търсене в глобален план и от растящите търговски бариери.

Прогнозите за Италия обаче търпят най-мащабна низходяща ревизия, като ОИСР вече очаква, че италианската икономика ще се сви през настоящата година с 0,2% (спад на БВП с 0,2%) спрямо ноемврийска прогноза за растеж от 1,1 на сто. Това е доста по-лоша прогноза и по отношение на силно занижената последна оценка на Европейската комисия, според която БВП на Италия се очаква да нарасне през 2019-а година с 0,2 на сто.

За цялата еврозона ОИСР прогнозира растеж от 1% през настоящата година - доста под очакваната през ноември експанзия от 1,8% и растеж от 1,2% през 2020 г. - под предходната оценка за експанзия от 1,6 на сто. Според ОИСР това е сигнал колко съществено може да бъде икономическото забавяне, започнало през втората половина на миналата година и след като през цялата 2018 г. БВП на еврозоната нарасна с 1,8 на сто.

ОИСР също така предупреждава, че заплахата от увеличаване на американските митнически тарифи за европейската автомобилна промишленост може да причини значителни щети, тъй като автомобилите представляват около 10% от износа на стоки от ЕС в посока САЩ, а веригите за доставка ще разпространят негативния ефект от това далеч отвъд основните страни производителки.

Този много по-слаб растеж може да бъде още по-лош, тъй като в новия доклад на ОИСР все още се приема, че ще има контролиран Брекзит. ОИСР вече очаква растеж на БВП на Великобритания от едва 0,8% през настоящата година - при това в случай, че има Брекзит сделка с ЕС - и след като през ноември прогнозира растеж от 1,8%. Ако обаче няма Брекзит сделка и Великобритания започне да търгува според правилата на Световната търговска организация (СТО), това ще доведе до високи мита, които биха намали БВП с 2% през следващите две години. За 2020 г. очакваният растеж на британската икономика остава непроменен на ниво от 0,9 на сто.

ОИСР също така изтъкна рисковете от затруднения във веригата на доставки, намаляващо доверие в бизнеса и трусове на финансовите пазари, като всичко това би могло да увеличи неблагоприятните последици за икономиката, които вече бяха наблюдавани след референдума в ЕС през 2016-а година. "При такъв сценарий вероятната краткосрочна рецесия в Обединеното кралство ще доведе до значителни негативни ефекти върху растежа и в други страни", отбеляза ОИСР.

Слаба низходяща ревизия търпи прогнозата за растежа на американската икономика, като ОИСР вече очаква, че БВП на САЩ ще нарасне през тази година с все още солидното темпо от 2,6%, или с едва 0,1% под ноемврийската прогноза, но трендът е в низходяща посока, като за 2020-а година се очаква растежът да се забави до 2,2% с оглед на отслабване на позитивния ефект от проведената от Доналд Тръмп мащабна данъчна реформа в сила от началото на 2018 година.

ОИСР ревизира надолу и оценката си за представянето на китайската икономика, като вече прогнозира забавяне на растежа на БВП от 6,6% през 2018 г до 6,2% през тази и до 6,0% през следващата година спрямо ноемврийски прогнози за растеж с 6,3% през 2019-та и през 2020 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив