18 Май 2024, 16:24 Днес (0) | Вчера (11)

ОИСР отчита забавяне на икономическото възстановяване

21 Май 2014 09:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 май 2014, 09:19
Под лиценза на creativecommons

Икономиките на развитите държави нарастват по-бавно от очакваното

Икономическият растеж в 34-те страни - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), се е забавил за второ поредно тримесечие в началото на тази година, писа "Уолстрийт джърнъл". Повечето членки на организацията са развити икономики, включително САЩ, Япония и Германия.

На фона на забавения растеж в основни нововъзникващи пазари като Китай повечето анализатори се надяваха стабилизирането на развитите икономики да подпомогне глобалното икономическо възстановяване. Слабите им резултати през последните шест месеца поставят под съмнение тези очаквания.

Според данните на ОИСР комбинираният брутен вътрешен продукт на членките й е нараснал с 0.4% през първите три месеца на годината спрямо последното тримесечие на 2013 г. Тогава беше отчетен икономически растеж от 0.5%, а през третото тримесечие на 2013 г. - 0.7%.

Забавянето през периода януари - март се дължи основно на най-голямата икономика в света – САЩ, където БВП не отбеляза повишение спрямо предишното тримесечие. За сравнение - през последното тримесечие на 2013 г. САЩ са постигнали икономически растеж от 0.7%. Страните от еврозоната също отчитат минимално покачване на БВП от 0.2%. Тези по-слаби резултати не са били компенсирани от Япония, където растежът се е ускорил от 0.1 до 1.5%. Основа за добрите данни от третата световна икономика са увеличените разходи на домакинствата преди покачването на данъка върху продажбите.

Отговорът на властите на забавеното възстановяване вероятно ще е различен в отделните региони. Европейската централна банка се очаква да предприеме ново понижаване на основните лихвени проценти и ще приеме нови мерки за стимулиране на икономиката. Вероятността ЕЦБ да предприеме мащабно печатане на пари по модела на Федералния резерв на САЩ обаче е ниска. От своя страна централната банка на САЩ вероятно ще отчете забавянето от първото тримесечие като временно прекъсване на възстановяването и ще продължи започнатото постепенно затягане на паричната си политика.

Китайските власти също сигнализираха, че ще избягват мащабни финансови стимули за икономиката, за да не задълбочат проблемите с вътрешната задлъжнялост и нестабилното развитие на пазара на недвижими имоти. През миналата седмица централната банка на Китай предприе мерки за стимулиране на ипотечното кредитиране за първо жилище и започна да оказва натиск върху търговските банки да определят по-разумни лихвени проценти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив