19 Април 2024, 00:36 Днес (0) | Вчера (11)

ООН алармира, че сегашната криза с бежанците е "само върхът на айсберга"

28 Септември 2015 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 септември 2015, 12:44
Под лиценза на creativecommons

В момента средно по 8000 души пристигат всеки ден на Стария континент

ООН предупреди, че не очаква намаляване на бежанския поток към Европа и че проблемите, пред които са изправени в момента националните правителства, могат да се окажат само "върхът на айсберга", съобщава "Ройтерс".

Амин Ауад, регионален координатор от Върховния комисариат по бежанците на ООН (ВКБООН), заяви пред журналисти в Женева, че предупрежденията на организацията не са били взети насериозно.

Според Доминик Барш, зам.-координатор по хуманитарните въпроси в Ирак, коментира, че към края на годината 10 милиона иракчани ще се нуждаят от хуманитарна помощ,  като вече 3.2 милиона души са били принудително разселени.

Той заяви, че ООН планира да разсели близо половин милион души от Мосул, ако Дамаск реши да предприеме действия, с които да си върне контрола над превзетия от "Ислямска държава" град.

На срещата на върха миналата сряда лидерите на ЕС обещаха най-малко 1 милиард евро помощ за сирийските бежанци в Близкия изток и по-тясно сътрудничество за ограничаване на бежанския наплив.

Голяма част от бежанците, пристигащи в Европа, са от Сирия и Ирак. Други идват от Афганистан, Пакистан и африкански държави като Судан, Еритрея и Сомалия. Много от тях са прекарали по три или повече години в бежански лагери в Ливан, Турция и Йордания.

Според германския вътрешен министър около една трета от бежанците в страната, представящи се за сирийци, вероятно идват от други страни.

Огромният поток от хора - най-голямата хуманитарна криза в Европа след Втората световна война -  доведе до големи разногласия между страните - членки на ЕС, относно това как да се процедира. Докато страни като Германия се показват като по-гостоприемни, държавите от Източна Европа се противопоставят остро на плановете за въвеждане на квоти за мигранти, отбелязва "Ройтерс".

В края на миналата седмица унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че след завършването на металната ограда по границата със Сърбия имигрантите са променили маршрута си и влизат през Гърция и Хърватия. Според Орбан напливът от хора няма да спре и остава въпросът как да се подсигури хърватската граница.

Не всички бежанци избират да минат през Източна Европа. През последните дни близо 500 имигранти на ден пресичат Финландия през граничния град Торнио, близо до Северния полярен кръг, след дълго пътуване през Централна Европа и Швеция. В четвъртък група от 30-40 демонстранти замеряше с камъни и фойерверки автбус с бежанци, пристигащи в приемния център в Лахти в южната част на страната. По данни на местни медии активистите са носели бели роби, подобни на тези на Ку-клукс-клан в САЩ, развявали са финландското знаме и са скандирали обиди.

"Правителството на Финландия категорично осъжда расистките протести срещу търсещите убежище в нашата страна", заявиха управляващите в официална позиция. "Насилието или заплахата за употреба на насилие винаги ще бъдат осъждани."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив