19 Април 2024, 16:59 Днес (10) | Вчера (11)

ООН поиска застраховки от природни бедствия за хората от бедните страни

16 Ноември 2017 10:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 16 ноември 2017, 13:59

Германия и Великобритания са сред първите отзовали се на призива страни

ООН излезе с призив за застраховане на населението от бедните страни срещу природни бедствия. Това стана по време на XXIII-та Конференцията на ООН за изменението на климата, която се провежда в германския град Бон. Форумът бе открит на 6 ноември и ще продължи до утре. Вчера участниците в конференцията призоваха да се насърчи застраховането срещу природни бедствия. В тази връзка бе обявена международна инициатива, насочена към предоставянето към 2020 год. на застраховки за стотици милиони жители на бедните страни, изложени на природните катаклизми. Бе отбелязано също, че въпреки че застраховането срещу природни бедствия е разпространена практика в света, тя все още е недостъпна за жителите на най-малко развитите островни държави в света.

"През 2017 год. стихийните бедствия причиниха материални щети за $200 млрд. Тазгодишният сезон на ураганите, засушаванията и наводненията отново напомни, че никой в света не може да избегне природните бедствия, но хората имат възможност да застраховат своето имущество", посочват от ООН. Германските власти вече откликнаха на призива и обявиха, че ще отделят $125 млн. за инициативата. В свое изявление Томас Силберхорн, държавен секретар на парламента към германския федерален министър по икономическото сътрудничество и развитието, подчерта, че застраховка "Климатичен риск" е отговор на постоянно нарастващите екстремни метеорологични явления в света, както и заявка за превантивна намеса и решителни действия с цел намаляване въздействието на екстремните климатични събития. "Застраховката е един от инструментите за справяне с това предизвикателство", добави той. Великобритания също съобщи, че към юли 2018 год. ще отдели 300 млн. лири.

Глобалната инициатива InsuResilience бе предложена от страните от Г-7 през 2015 г. като отговор на призива на Парижкото споразумение за мобилизиране на бизнеса, градовете, гражданите и международното гражданско общество в борбата с климатичните промени. Инициативата има за цел да изпълни обещанието за осигуряване до 2020 г. на застрахователно покритие за 400 милиона уязвими лица по света.

През юли т.г. бе оповестен Стратегически подход за устойчивост във външната дейност на ЕС. Документът прие, че за изпълнението на тази цел ЕС ще работи засилено по различни политически канали и по-специално чрез мрежата за "зелена дипломация", както и чрез Рамковата конвенция на Обединените нации за изменението на климата.

Глобалното партньорство по инициативата предвижда провеждането на проучвания и анализи на данните, мониторинг и оценка на рисковете, техническа помощ и изграждане на структури в съответствие с нуждите и приоритетите на страните, както и изготвяне на конкретни застрахователни решения. "Тази нова и по-амбициозна инициатива представлява ярък пример за това, което може да се постигне, когато прогресивните правителства, гражданското общество и частният сектор се присъединят към решимостта да бъдат намерени конкретни решения", коментира Патриша Еспиноса, изпълнителен секретар на Секретариата на ООН за изменението на климата.

Форумът в Бон обединява работата на различни нива по три международни договорености по климата – конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК), сесия на страните по Протокола от Киото и по Парижкото споразумение.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив