19 Април 2024, 00:28 Днес (0) | Вчера (11)

Обама заплаши Русия с нови санкции

29 Август 2014 15:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 август 2014, 14:20
под лиценза на creative commons

Барак Обама, който ще другата седмица ще посети Естония и ще участва в среща на върха на НАТО в Уелс заяви, че Владимир Путин е пренебрегнал всички предоставени му възможности за дипломатично решение на кризата

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че Русия носи отговорността за ескалацията на кризата в Украйна, съобщава агенция "Ройтерс". На пресконференция Обама каза, че САЩ на този етап не обмислят военни действия в отговор на агресията на Русия и че "не се планира въоръжена конфронтация с Русия."

Американският президент заяви, че сепаратистите в източна Украйна не са въстанали местни жители, а "бойци, поддържани, въоръжени, обучени и финансирани от Русия". Обама каза, че ще употреби съюзниците на НАТО в региона, за да упражни натиск върху Русия.

"Няма да се намесим с войски, за да решим украинския проблем. Ще мобилизираме международната общност, за да засилим натиска върху Русия", съобщи президентът.

Белият дом съобщи, че украинският президент Петро Порошенко ще се срещне с Обама на 18 септември, като на срещата ще бъде обсъдена подкрепата на САЩ за Украйна "по нейния път към демокрация, независимост и стабилност."

Запитан дали гледа на руската намеса като на директно нападение, Обама отговори "Смятам, че действията, на които сме свидетели в последните дни са продължение на процес, продължил с месеци. Сепаратистите се ползват с подкрепата на Русия, и сега тя просто престана да се прикрива, това не е особена промяна."

"Русия е засилила присъствието си в Източна Украйна и извършва пряка интервенция с въоръжени сили, бронирани машини, артилерия и ракети земя-въздух, влиза в сблъсъци с украинската армия и активно подкрепя сепаратистите", добави към изказването на Обама говорителя на Държавния департамент Джен Псаки. "Ние разполагаме с много различни инструменти. Засилване на санкциите обаче са най-ефективният сред тях".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив