01 Май 2024, 09:41 Днес (0) | Вчера (13)

Обама иска да обложи с данък средствата на фирмите, държани извън САЩ

02 Февруари 2015 13:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 февруари 2015, 13:02
Под лиценза на creativecommons

Събраните средства ще бъдат изразходвани за инвестиции в ремонт и изграждане на нова пътна и железопътна инфраструктура

Президентът на САЩ Барак Обама ще предложи събирането на още 238 милиарда долара бюджетни приходи чрез налагането на еднократен данък върху сметките на американски компании, държавни в банки извън страната, съобщава Financial Times. Събраните средства ще бъдат изразходвани за инвестиции в ремонт и изграждане на нова пътна и железопътна инфраструктура.

Мярката, която е сред ключовите стъпки, предложени в бюджета, който ще бъде представен в понеделник ще наложи 14% "преходен" данък върху приблизително 2 трилиона долара, държани от американските фирми в сметки в други държави, съобщава Белият дом.

Новият данък е по-малко от половината от най-високия корпоративен данък в САЩ, който достига 35%. Критиците на данъчното законодателство на Обама смятат, че високият корпоративен данък е сред основните причини, които карат фирмите да държат печалбите си в други държави, вместо да ги инвестират в американската икономика.

Според Financial times най-вероятно предложението ще срещне значителен отпор, тъй като то ще означава голямо увеличение на данъчната тежест върху фирмите, особено онези във фармацевтичния и високотехнологичния сектор, които често прехвърлят печалбите си в страни с по-благоприятно данъчно законодателство, например Ирландия и Бермудските острови.

Администрацията на Обама твърдят, че огромните спестявания на американските фирми в чужбина са доказателство за агресивното счетоводство и укриване на данъци от страна на бизнеса, докато компаниите смятат, че причина за тях са пречките, които им създава неконкурентното американско данъчно законодателство.

Президентът предлага и въвеждане на 19% данък върху бъдещите печалби в други държави, което ще даде на фирмите време да се пригодят към новия данъчен режии и да реинвестират средствата си в САЩ без да понесат загуби от прехвърлянето на капиталите. Настоящата система позволява на американските компании да плащам малък или никакъв данък върху чуждестранните си печалби, преди средствата да бъдат върнати в САЩ.

Събраните чрез новите данъци средства ще бъдат ползвани за финансиране на шестгодишна програма за ремонт на магистрали, мостове и друга пътна инфраструктура, която сред основните приоритети на последните две години от мандата на Обама и се ползва с относително висока подкрепа и от двете основни партии в Конгреса. Останалата част от програма ще бъде финансирана от съществуващия фонд за поддържане на магистралите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив