16 Април 2024, 07:37 Днес (0) | Вчера (10)

Обама ще призове Конгреса за мерки за подобряване състоянието на средната класа

28 Януари 2014 09:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 януари 2014, 09:46
под лиценза на creative commons

Очаква се Обама да представи план за увеличаване на възможностите на представителите на най-ниската и на средната класа да се изкачват по социалната стълбица

Американският президент Барак Обама ще призове Конгреса да приеме мерки, стимулиращи икономическата мобилност на гражданите, пише агенция "Ройтерс". Това ще стане по-късно днес на традиционната годишна реч "За състоянието на нацията", която държавният глава държи пред двете камари на американския парламент.

Очаква се Обама да представи план за увеличаване на възможностите на представителите на най-ниската и на средната класа да се изкачват по социалната стълбица. Сред тях ще са социални помощи за дългосрочно безработните, увеличаване на минималната работна заплата и разширяване на образованието за малките деца.

Проблемът за икономическата стагнация вероятно ще бъде сред основните теми и в предизборните кампании на конгресмените по-късно тази година.

Според анализатори социалната мобилност е потенциално силен политически въпрос, тъй като САЩ винаги са се смятали за място, където всеки, който е достатъчно упорит и трудолюбив, може да успее. При все това, през последните години заплатите на повечето нископлатени работници и на тези със средни доходи са останали непроменени или дори са спаднали заради корекциите, свързани с инфлацията. Бавният растеж след рецесията от 2007-2009 г. е изострил тази тенденция, която от своя страна поставя под въпрос репутацията на Щатите като страна на неограничените възможности.

Както републиканци, така и демократи изразиха тревога от няколко проучвания, разкриващи, че икономическата мобилност отвъд океана не е на нивата на тази в други индустриализирани страни. Изследване на икономиста Майлс Корак от Университета на Отава, публикувано през 2010 г., сочи, че 22% от децата на американците с ниски доходи остават в същата социална категория, докато в Канада това е валидно за 16% от потомците на получаващите най-малко граждани. Друго проучване на икономисти от Харвардския университет, ръководени от професор Радж Чети, показва, че възможностите на американските деца да изкачат икономическата стълбица не са се увеличили особено през последните няколко десетилетия.

Изследване на Алан Крюгер, бивш главен икономически съветник на Белия дом, публикувано през 2012 г., свързва икономическото неравенство с ниските нива на възходяща мобилност между социалните прослойки. Той илюстрира това чрез диаграма, която кръщава "Кривата на великия Гетсби", по името на баснословно богатия главен герой на романа на Франсис Скот Фицджералд. Проучването на Крюгер разкрива, че САЩ са в горната част на таблицата на страните както според категорията неравенство в доходите, така и по ниска икономическа мобилност. Това ги поставя наравно с Аржентина, Чили и Бразилия. В другия край на скалата – с неголямо неравенство в доходите и висока социална мобилност – са Дания, Норвегия и Финландия.

 

Фокусът върху икономическата мобилност в речта на Обама се основава на негово обещание, което той повтаря през последните две години – да подобри състоянието и сигурността на американската средна класа. Въпросът се смята за приоритетен и от републиканците, които обаче имат различни виждания относно конкретните мерки за неговото разрешаване. След като Мит Ромни изгуби президентските избори през 2012 г., според анализаторите отчасти заради наложилия му се имидж на човек, пренебрегващ проблемите на бедната работническа класа, сега републиканската партията възприема различен подход към тази тематика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив