25 Април 2024, 07:28 Днес (0) | Вчера (12)

Обвиниха американските автомобилни застрахователи в расистки практики

06 Ноември 2020 09:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 ноември 2020, 09:47

Застрахователният сектор отговори: Ставките нямат нищо общо с цвета на кожата и са базирани единствено на риска

Американската автомобилна застрахователна индустрия прилага расистки практики в своята дейност, изразяващи се в начисляване на по-скъпи застраховки за чернокожите шофьори, сочи скорошно проучване на уебсайта за сравняване на застраховки Insurify.  Авторите на проучването изследват тенденциите в разходите и покритието на автомобилното застраховане в САЩ. Докладът прави извод, че клиентите от населените места с преобладаващо чернокожо население плащат повече в сравнение с районите с бяло население. Още една група хора плаща повече и това са клиентите-латиноамериканци, казват авторите на праучването. Според сайта законодателите и регулаторите трябва да предприемат стъпки за справяне с бизнес практиките, които дискриминират цветнокожите.
Според 45-страничния доклад на сайта, чернокожите шофьори от регионите с афро-американско преобладаващо население плащат почти 20% повече от белите шофьори, които живеят в квартали с преобладаващо бяло население и имат предишни нарушения на шофьора. Чернокожият шофьор с отличен кредит, живеещ в квартал с чернокожи, плаща 24% повече от белия шофьор с лош кредит, който живее в бял квартал.
Латиноамериканските шофьори от кварталите с испаноговорящо население също дават повече пари от белите шофьори от кварталите с преобладаващо бяло население.
Същото се установява и при имуществените застраховки – чернокожите собственици на домове плащат с 13% повече от белите клиенти.
Това не е първият доклад, който акцентира на расовото неравенство в застрахователната автомобилна индустрия. През 2015 г. Федерацията на потребителите на Америка излезе с изявление, че общностите, в които повече от три четвърти от населението са чернокожи, плащат 70% повече от шофьорите в общности, в които по-малко от една четвърт от жителите са чернокожи. През 2017 г. и ProPublica публикува доклад, според който застрахователни компании налагат непропорционално по-високи цени на шофьорите в малцинствените общности.
В отговор на последния доклад Американската асоциация на застрахователите на собственост обяви, че застрахователните ставки нямат нищо общо с цвета на кожата и са базирани единствено на риска. Въпреки това от Националната асоциация на американските застрахователните регулатори (NAIC) обявиха, че в рамките на асоциацията са създали комитет за справяне с "несъзнаваното пристрастие" (ако има такова) в застрахователното ценообразуване. Комитетът ще проучи обстойно и анализира практики, които потенциално поставят в неравностойно положение клиентите на малцинствата и ще направи препоръки до края на годината за стъпките за отстраняване дискриминиращите текстове.
През септември сенатор Кори Букър от Ню Джърси внесе за разглеждане в Американския Сенат Закон за забрана на автомобилната застрахователна дискриминация. Придружаващ законопроект беше внесен в Камарата по-рано от сенатор Бони Уотсън Коулман от Ню Джърси и Рашида Тлайб от Мичиган. Законопроектът има за цел да прекрати използването на някои социално-икономически фактори, които биха могли да накърнят малцинствата, като доходи, ниво на образование, кредитен рейтинг, статус на собственост на жилище и местоживеене при определяне на автомобилните застрахователни ставки. Не е ясно зали внесеният законопроект ще бъде приет от Конгреса, както и дали NAIC ще предприеме практически стъпки за решаване на въпроса. Застрахователната индустрия е категорична, че цените на застраховките се формират на твърд принцип, който не се влияе от цвета на кожата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив