03 Май 2024, 18:31 Днес (0) | Вчера (13)

Обединение ще контролира изкуствения интелект

27 Юли 2023 16:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 юли 2023, 14:07

Група технологични компании се съюзиха за безопасно разработване на напреднали AI модели

Четири от водещите компании за изкуствен интелект – Anthropic, Google, Microsoft и OpenAI – обединиха усилията си за контрол на AI. Нова изследователска група, наречена Frontier Model Forum (FMF), трябва да гарантира безопасното и отговорно разработване на усъвършенствани AI модели в условия на нарастваща обществена загриженост и внимание от страна на регулаторите по целия свят, пише TechNews.bg.
През последните месеци четирите американски компании въведоха в употреба мощни AI инструменти, способни да създават оригинално съдържание под формата на изображения, текст и видео. Това предизвика възмущение както от писатели, така и от художници, че технологията нарушава техните авторски права, и подхрани страховете на регулаторите за неприкосновеността на личния живот на гражданите и възможността за замяна на хора с AI в различни човешки дейности, отбелязва Arstechnica.
"Компаниите, които създават AI технологии, носят отговорността да гарантират, че те са безопасни, защитени и под човешки контрол", каза Брад Смит, президент на Microsoft.
Членството в организацията е ограничено до компании, които създават широкомащабни модели за машинно обучение, които превъзхождат най-съвременните достъпни AI инструменти. Това предполага, че групата ще се фокусира върху потенциалните рискове, породени от много по-мощен AI, вместо да отговаря на въпроси относно авторското право, защитата на данните и поверителността, които са от значение за регулаторите днес.
Frontier Model ще насърчи изследванията за безопасността на AI и ще служи като мост между индустрията и законодателите. Подобни групи са създавани и преди – например, The Partnership on AI (GPAI) от 2016 г. с участието на Google, Microsoft, представители на гражданското общество, академичните среди и индустрията. Мисията ѝ беше да насърчава отговорното използване на AI.
Появата на Frontier Model Forum подчертава важността на прозрачността, отчетността и сигурността в областта на изкуствения интелект. Това е стъпка напред в управлението на рисковете, свързани с усъвършенстваните AI модели, и важен момент в историята на технологичното развитие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив