28 Април 2024, 07:30 Днес (0) | Вчера (0)

Обират по един български дом на всеки половин час

08 Март 2005 09:00 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Близо 130 000 битови престъпления са регистрирани през 2004 г.

На всеки половин час в България крадци обират по едно жилище. В повечето случаи това става, докато собствениците са у дома си, съобщи вчера председателят на Центъра за изследване на националната сигурност Аню Ангелов по време на кръгла маса, посветена на битовата престъпност и сигурността на гражданите. Според Ангелов присъствието на гражданите по време на обирите застрашава пряко живота им.
129 421 битови престъпления са били регистрирани през 2004 г., обяви председателят на партия "Българска социалдемокрация" Александър Томов, който присъства на форума. От МВР обаче отказаха да дадат официалните си данни.
Проблемите с обирите на домове и граждани могат да бъдат решени, ако бъде засилена работата на полицията по патрулиране на селищата и се създаде доброволна гражданска гвардия, която да е на разположение на полицията и да помага при кризи и безредици, заяви Ангелов.
Да бъде създаден закон за частната детективска дейност, предложи бившият директор на Националната полиция ген. Васил Василев. Според него 100-те хиляди частни охранители трябва да се включат в борбата срещу организираната престъпност и осигуряването на сигурността на стадионите и масови прояви. За по-лесно залавяне на престъпниците частните охранители трябва да имат достъп до справочната картотека на МВР, в която са вписани данните на всички регистрирани престъпници, заяви генералът.
Шестимата уволнени преди близо два месеца шефове на районни полицейски управления са били освободени, защото са регистрирали престъпленията чак след разкриването им, а не както е нормално при подаването на сигнал, припомни Василев. Така те са отчитали по-висока разкриваемост, каза Филип Гунев от Центъра за изследване на демокрацията. В края на миналата година от постовете си бяха освободени ръководителите на управленията в Ботевград, Правец, Самоков, Пирдоп, като и шефовете на Магистрална полиция и на пожарната в Елин Пелин. Уволнението им стана повод за скандал между министъра на вътрешните работи Георги Петканов и главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Тогава генералът обвини министъра, че прави кадрови промени зад гърба на професионалното ръководство на МВР.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив