29 Септември 2024, 02:28 Днес (0) | Вчера (0)

Оборудват ДАИ със сканиращи устройства за разчитане на тахографски листи

12 Октомври 2005 09:55 INSMARKET по статията работи: 1
A+ A-

Държавните контрольоли получават шест мобилни лаборатории, които се доставят по проект на ФАР

Инспекторският състав на ДАИ ще бъде снабден с шест мобилни лаборатории с необходимото оборудване за извършване, по европейски стандарти, на по-ефективен и качествен контрол на пътя и в предприятията. Това съобщиха от Министерството на транспорта. Техническите средства се доставят по проект на ФАР, който се осъществява от началото на годината с помощта на туининг партньорите – Франция и Германия.
Проектът се състои от два компонента – договор за обучение на инспекторския състав (twinning contract) и договор за доставка (supply contract).
Целта на проекта е да се създаде система за контрол в автомобилния транспорт, която ще повиши безопасността на пътя, ще намали негативното въздействие върху околната среда и ще се повиши ефективността на контролните органи на Министерството на транспорта – ДАИ.
Пълното наименование на проекта е “Ефективно функциониране на системата за контрол за пътни проверки на времето за управление, прекъсване и почивка на пътя и в предприятията”. Чрез реализацията на проекта ще се изпълнят изискванията на Международната спогодба, която регламентира времето за управление, прекъсване и почивка на водачите на превозни средства (АЕТР).
Бюджетът на проекта е 1 250 000 евро, от които 700 000 евро ще бъдат инвестирани за закупуването на автомобилите и техническото им оборудване, а останалите 550 000 евро са разходи за обучение на инспекторите от ДАИ и за административни дейности.
Договорът за обучение (twinning contract) е подписан от съответните страни по него и нотифициран от Делегацията на Европейската комисия в България на 23 декември 2004 г.
Автомобилите за контрол на пътя ще бъдат оборудвани със сканиращо устройство за разчитане на тахографски листи, заедно с необходимия софтуер и хардуер, кантар за измерване на осовото натоварване на превозните средства, димомер, газанализатор и уред за проверка на регулирането на фаровете.
С тези специализирани автомобили за контрол на пътя инспекторите от ДАИ ще имат възможността по-ефективно да проверят времето за управление, прекъсване и почивка на водача на превозното средство, което осъществява обществен превоз на пътници и товари, да измерят съдържанието на вредните емисии от отработените газове от двигателя на автомобила и да проверят други технически данни, които досегашният начин на контрол не позволяваше. До момента е обявен търг от Министерството на финансите за доставка на мобилните лаборатории и оборудването за тях.
Целият инспекторски състав на ДАИ ще премине през обучение за работа с лабораториите и начините на извършване на контрол. Обучението ще се проведе от немски и френски експерти в периода 19 септември до 21 октомври 2005 г. и ще се състои от практическа и теоретична част. Практичните занятия се провеждат всеки четвъртък и петък на 108 км. на магистрала „Тракия” край Пловдив, а теоритичните занятия се провеждат в хотел „Аугуста” град Хисар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

какви са допустимите норми на вредните емисии в БГ. и натоварването на ос.
#1 | от kokko | преди
Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив