29 Март 2024, 16:29 Днес (11) | Вчера (11)

Обсъждането на Закона за здравното осигуряване продължава в петък

04 Юни 2015 16:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2015, 16:02
Булфото

Редовният петъчен парламентарен контрол няма да се проведе през тази седмица. Това реши мнозинството в пленарна зала по предложение на Иван Иванов от Реформаторския блок

Целият петъчен ден ще бъде посветен на второто четене на Закона за здравното осигуряване. Един от основните закони в здравната реформа на Петър Москов влезе за разглеждане в Народното събрание още в сряда и продължи в четвъртък. Все още обаче обсъждането е в начална фаза.

Законопроектът урежда разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен, което е една от основните идеи на Петър Москов, която остро се оспорва от опозицията в лицето на БСП и ДПС. Още през март двете партии заявиха, че няма да подкрепят промените в Закона на първо четене. Според опозицията те няма да подобрят достъпа до здравеопазване и ще доведат до ново разделение на пациентите.

Всъщност днес мина точно разделението на основен и допълнителен пакет, след доста бурен дебат. То беше прието след 91 гласа "за", 26 "против" и 5 "въздържал се".

Основно против беше опозицията, като д-р Емил Райнов изтъкна следните причини - липса на финансова обосновка на мярката, неясно кой за какво плаща и докъде. Нямате финансова оценка на въздействие, г-н министър, каза Райнов по адрес на здравния министър Петър Москов. Липсва и яснота за принципите, на които се създават двата пакета, добавиха от опозицията.

Москов не се съгласи и обясни, че допълнителният пакет се въвежда, за да се осветлят плащанията по линията пациент - лекар. Ние плащаме все повече и повече за здравеопазване, подчерта той. Само публичните плащания са нараснали от 1 на 3 млрд. лева, по думите му. Листа на чакащи за редки заболявания има в цяла Европа - например в Холандия, където здравеопазването напредва, а ние с нашия доброволен достъп до лечение за всичко виждаме докъде я докарахме - децата ни да умират по-рано от европейчетата, добави здравният министър.

Беше изкаран и аргументът какво е казала Световната банка. Райнов посочи, че според доклада ѝ 4% от българите щели да минат под границата на бедността заради плащанията за здраве, а Москов контрира, че експертите на Световната банка са посочили за основен проблем на здравеопазването ни неправилното разпределение на средствата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив