03 Май 2024, 01:57 Днес (0) | Вчера (13)

Обсъждат нова наредба за изкуствените неравности за ограничаване скоростта по пътищата

08 Март 2024 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2024, 17:40

Срокът на общественото обсъждане е до 8.04.2024 г.

Разработен е проект на Наредба за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване скоростта на движение и на изискванията към тях. Разработването на нова наредба се налага заради необходимост от цялостна експертна преценка и осъвременяване на техническите изисквания за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и други средства за ограничаване на скоростта на движение, за привеждането им в съответствие с европейски технически спецификации и добри практики. Предвижда се изискванията на наредбата да се прилагат за пътищата, отворени за обществено ползване, както за републиканските пътища от първи до трети клас и за местните пътища, така и за улиците от първостепенната и второстепенната улични мрежи, с изключение на улиците първи клас. По републиканските пътища извън населените места не се допуска изграждане или монтиране на изкуствени неравности на платното за движение. Изискванията на наредбата ще се прилагат при основен ремонт и реконструкция на съществуващи пътища и улици, при разработването на самостоятелен проект за ограничаване на скоростта на движение на МПС, както и при проектиране на ново пътно строителство.
Проектът на наредба има за цел да се създадат условия за успокояване на движението, за повишаване на безопасността на движение по пътищата, отворени за обществено ползване, за намаляване на броя и тежестта на пътнотранспортните произшествия. Посочената цел на разработения нормативен акт ще има принос към повишаването на безопасността на движение по пътищата, отворени за обществено ползване, за всички участници в движението. С новия проект на Наредба се повишават изискванията и възможностите за прилагане на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване скоростта на движение чрез:
въвеждане на правила за определяне на необходимостта от ограничаване скоростта на движение, актуализиране на реда за възлагане, проектиране, съгласуване, одобряване и изпълнение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение, както и за тяхното поддържане и контрол;
разширяване на обхвата на видовете средства за ограничаване на скоростта и комбинирани мерки за успокояване на движението и определяне на подробни указания за тяхното разположение и геометрия; въвеждане на вдлъбнати и автоматизирани изкуствени неравности, използването на остров шикан и надлъжна маркировка с различен цвят и текстура, актуализиране на схемите на ситуационните изменения на геометрията в кръстовищата и намаляване на радиусите на бордюрните криви, определяне на различни варианти за постигането им. Самостоятелно или в допълнение на средствата за ограничаване на скоростта на движение са определени и различни други средства като настилки с червен цвят и/или различна текстура и пътни знаци с променящи се съобщения, които следва да отговарят на изискванията на посочени в наредбата европейски стандарти.
Срокът на общественото обсъждане е до 8.04.2024 г. Становища и коментари могат да бъдат изпращани на електронния адрес на Центъра за административно обслужване на МРРБ: e-mrrb@mrrb.government.bg.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив