29 Март 2024, 14:19 Днес (9) | Вчера (11)

Обсъждатизграждането на високотехнологична университетска педиатрична болница

21 Ноември 2018 14:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2018, 12:31

300 хиляди деца годишно се приемат за лечение в болница у нас

300 хиляди деца годишно се приемат за лечение в болница у нас, по данни на Здравната каса. На среща на Инициативен комитет за изграждане на Национална детска болница с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е станало ясно, че изграждането на високотехнологична Университетска многопрофилна педиатрична болница не търпи отлагане. Министерство на здравеопазването е готово да съдейства, каза пред "Хоризонт" по БНР проф. Владимир Пилософ, председател на Националната педиатрична асоциация: "В близко време, тази година, тези намерения на Министерство на здравеопаването ще бъдат официално обявени. Ние се надяваме, че до Коледа това може би ще стане. Второто нещо, за което сме единодушни, това трябва да бъде един проект, който ще бъде финансиран от държавна субсидия. Едно дете в София, когато трябва да бъде особено разрешен някакъв по-сериозен проблем от медицинска гледна точка, рискува да обиколи поне пет-шест лечебни заведения".

Проф.Пилософ  припомни историята на проекта: "Практическите стъпки по повод идеята ние направихме на 12 декември 2012 година, когато на Управителен съвет на Българската педиатрична асоциация изработихме една декларация, което внесохме до всички инстанции. Парадоксът е, че на такава идея никой не казва не, всички казват да, трябва. Проблемът е, че не става Идеята за построяване на голяма детска болница е още път 70-те години на миналия век, през 1879 година е направена първата копка за такава подобна болница и резултатът от копката е един скелет в двора на Александровска болница."

Специалистът каза какво трябва да представлява болницата: "Накратко казано , тя трябва да представлява и да включва абсолютно всички специалности, които се занимават с деца. Не само педиатрията, защото имаме детска хирургия, имаме детска урология, имаме детска офталмология. Всичко това трябва да е представено в тази болница. Второ тази болница, трябва да има възможност да обучава кадрите, както студенти, така и специализанти в най-различни направления. "

Д-р Иванка Янкова – неонатолог в АГ "Шейново" обясни какви са рисковете за децата от липсата на такава болница: "Няма педиатър, който да не приветства тази идея за една голяма многопрофилна болница, педиатрична болница, просто няма такъв човек.А рисковете от моя гледна точка, от гледна точка на неонатологията са, че когато трябва да се преведе едно дете от една болница в друга, това е процедура, която отнема време. Организацията на транспорта отнема на лекаря време, защото той трябва да подготви документацията – епикриза, направление за превеждане, фиш за междуболничен транспорт, информирано съгласие на родителите, че са съгласни детето да бъде транспортирано в друга болница. От седна страна самата организация отнема време в рамките на часове. От друга страна транспортът на едно тежкоболно дете, на едно дете в критично състояние от една болница в друга, допълнително дестабилизира състоянието му. Така че самото дете трябва да бъде подготвено преди транспортирането, да бъде стабилизирано, за да може да понесе, този транспорт, което не би се случило, ако транспортът трябва да е в рамите на една болница."

Доц. Христо Шивачев – координатор на Специализирания комплекс по детски болници също коментира: "Няма по-добър вариант, дори и в световния опит, всички специалисти да бъдат на едно място и когато влезе детето, то да получи пълният обем от тази помощ."

Според доц. Шивачев има много проблеми във всички области на детското здравеопазване и подобна болница ще помогне за решаването им: "То няма област, то просто куца. Нямаме специалисти, нямаме нови лекари, базите за разпръснати, трудно е за специализацията. Това са проблеми, които от друга страна чисто професионално също биха били решени с една такава институция."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив