29 Март 2024, 09:45 Днес (1) | Вчера (11)

Обща стачка срещу икономиите блокира Гърция утре

25 Септември 2012 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 септември 2012, 15:04
commons.wikimedia.org

Тя е свикана от двата синдиката в страната, обединяващи работещите в частния и държавния сектор, срещу новите бюджетни съкращения

Влакове и кораби в Гърция утре няма да се движат, а банки, магазини и държавни служби ще останат затворени заради 24-часова генерална стачка.

Тя е свикана от двата синдиката в страната, обединяващи работещите в частния и държавния сектор, срещу новите бюджетни съкращения, съобщават гръцките медии.

Новите мерки за икономии предвиждат орязване на заплати и пенсии, увеличаване на пенсионната възраст, премахване на колективните трудови договори и уволнения в държавния сектор. Мерките са по искане на международните кредитори на Гърция в замяна на отпусканата на страната финансова помощ за излизане от кризата.

Синдикатите се заканват, че протестните действия ще продължат и след като тези мерки минат през парламента, тъй като се опасяват, че те ще разширят омагьосания кръг на рецесията, в който е изпаднала гръцката икономика и общество. В стачката ще участват държавни служители, данъчни, учители и университетски преподаватели, лекари и медицински работници, банкови чиновници, железничари и докери. В протеста ще се включат и фармацевтите.

Гърция ще остане в "серумната система" на държавите от ЕС и след 2014 г., пише пък гръцкият в. "Етнос", като се позавава на публикация на германския "Зюддойче цайтунг", в която се изказва мнение, че на Гърция ще са нужни още 30 млрд. евро и допълнително още две години, за да постигне бюджетните си цели.

Гърция няма да може да финансира без външна помощ бюджета си, твърди германското издание, цитирайки дипломатически среди от ЕС. Вчера от сп. Шпигел прогнозираха ново "подстригване" на гръцкия дълг с 20 млрд. евро.

Според репортажа на вестника съмнително било още дали Гърция ще успее да се завърне напълно през 2020 г. на международните пазари, за да рефинансира дълга си. Атина се нуждае поне от още две години, за да стъпи на крака, смятат европейски дипломати и представители на ценнрални банки, които изчисляват кредитните нужди на Гърция на още 30 млрд. евро, пише германското издание.

Гръцкото коалиционно правителство преговаря със своите международни кредитори от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд за нов пакет от икономии на стойност 11,5 милиарда евро, които в крайна сметка може да възлязат и на 13,5 млрд. евро. Икономиите се налагат, за да може Гърция да получи следващия транш от международната помощ на стойност 31,5 милиарда евро, тъй като без тези пари страната ще фалира.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив