27 Април 2024, 15:02 Днес (0) | Вчера (11)

Общината умува и за жълта зона за паркиране

09 Октомври 2014 14:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2014, 14:04
Булфото

Създава се и жълта зона, която обхваща всички паркоместа извън синята и зелената зона. Целта е постепенно в целия град местата за паркиране да бъдат разчертани, за да е ясно къде точно е позволено спирането на автомобили

Жълтата зона обаче няма да бъде платена. Промяната е записана в нова наредба на Столичната община, одобрена от комисията по финанси в сряда и предвидена за гласуване на сесия на общинския съвет на 23 октомври. 

Новата наредба урежда и един спорен от гледна точка на закона момент, а именно, че поставянето на скоби, вдигането на автомобили, налагането и събирането на глоби се осъществява от търговско дружество, каквото е "Център за градска мобилност", вместо от общината.

В новата наредба е записано, че столицата може да избира между два варианта – да създаде общинско предприятие, което да поеме контрола върху зоните за платено паркиране, или да възложи дейността на собствено еднолично търговско дружество със заповед на кмета. Зафир Занков каза, че ще се върви по-скоро към запазване на сегашния модел, тъй като създаването на ново общинско предприятие и назначаването на общински служители ще е по-сложно.

Другите важни новости, които са включени в наредбата, са въвеждането на 10-минутно гратис паркиране срещу талон с точен час на спирането на колата, който ще се взима от служителите на Центъра за градска мобилност.

Освен това в наредбата са залегнали и обещаните промени живеещите по настоящ адрес да имат право на винетка за преференциално паркиране в центъра, като всеки член на домакинството ще има право на един стикер за 150 лева в синя и 100 лева в зелена годишно. Така се отменя сегашното правило всяко домакинство да има право на преференциално паркиране само за две коли.

Плановете на общината зелената зона да обхване части от квартал "Лозенец" и районът около бул. "Димитър Петков" засега няма да се реализират. Според общинския съветник от ГЕРБ и един от авторите на наредбата, Зафир Занков, в момента "Център за градска мобилност" изготвя голям доклад, в който ще се набележат и други проблемни от гледна точка на паркирането зони и едва след това ще се мисли за последващото им приобщаване към районите за платено паркиране.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив