08 Май 2024, 22:59 Днес (10) | Вчера (11)

Общият показател на бизнес климата през януари - с 5.0 пункта по-висок от декемврийския

27 Януари 2005 16:28 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

При продажните цени промишлените предприятия предвиждат леко увеличение, в търговията на дребно и строителството не се очаква покачване

През януари 2005 г. общият показател на бизнес климата3 се покачва с 5.0 пункта спрямо декемврийското си равнище. Това подобрение се дължи на по-благоприятната стопанска конюнктура в промишлеността,  строителството, търговията на дребно и в сектора на услугите.
Положителните очаквания на стопанските ръководители от промишлеността за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца покачват януарското равнище на съставния отраслов показател “бизнес климат” с 1.8 пункта. Повишен оптимизъм има и в очакванията за производствената активност през следващите три месеца, настоящото производство се оценява също като повишено спрямо предходния месец. Същевременно оценките на мениджърите за настоящото ниво на поръчките от чужбина са понижени, докато при поръчките от страната се регистрира повишение.
През периода от октомври 2004  до януари 2005 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 4.8 на 5.6. Спрямо три месеца назад средното натоварване на мощностите в промишлеността се е покачило с близо един пункт и се оценява на 63.7%. Според мненията на стопанските ръководители, за тези три месеца конкурентната позиция на предприятията на вътрешния и международния пазар не се е подобрила.
По отношение на продажните цени промишлените предприятия предвиждат леко увеличение.
През януари съставният показател “бизнес климат в строителството” се повишава с 16.0 пункта изцяло поради високите очаквания за бизнес състоянието на строителните предприятия през следващите шест месеца. Очакванията за дейността в отрасъла през следващите три месеца са също оптимистични. Подобрени са и оценките за осигуреността на производството с поръчки (в брой месеци) – от 6.1 през октомври на 9.4 през януари, като същевременно предприятията очакват и приток на нови поръчки през следващите шест месеца. Анкетите регистрират и низходяща тенденция в броят на клиентите със закъснения в плащанията
По отношение на продажните цени в строителния отрасъл не се отчитат по-високи инфлационни очаквания в сравнение с декември.
Стопанската конюнктура в търговията на дребно отчита подобряване на бизнес климата - съставният показател се покачва с 2.0 пункта, поради повишения оптимизъм за очакваното бизнес състояние на предприятията. По отношение на поръчките към доставчиците през следващите три месеца търговците на дребно също предвиждат увеличение.
Понижават се, обаче очакванията за продажбите през следващите три месеца. Най-голяма пречка за развитието на бизнеса остават недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.
По отношение на продажните цени в търговията на дребно няма очаквания за покачване.
През януари  2005 г. в сравнение с декември 2004 съставният показател “бизнес климатът в сектора на услугите” се покачва с 3.1 пункта, което се дължи на по-добрите оценки на мениджърите за настоящата и очакваната бизнес ситуация в предприятията.
По-оптимистични са и очакванията за търсенето на услуги през следващите три месеца.
Бизнес климатът в транспорта също се подобрява.
През януари бизнес анкетите не регистрират очаквания за покачване на цените в сектора на услугите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив