19 Април 2024, 12:32 Днес (6) | Вчера (11)

Обявиха промени при застраховането на втора ръка коли от друга държава без регистрация

24 Юни 2022 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 юни 2022, 11:48

Заинтересуваните лица могат да правят бележки по проекта до 25.07.2022 г.

Комисията за финансов надзор (КФН) отмени разпоредба, свързана със сроковете за сключване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за някои МПС-та от вторичния пазар. Текстът засяга сключването на полица за 30 срок от дни за първоначална регистрация на коли без регистрационен номер или с изтекъл такъв. За посочените МПС обаче ще остане изискването за уведомяване пред застрахователя в 7-дневен срок след получаване на свидетелство за регистрация и табели с регистрационен номер. За МПС с чуждестранна регистрация си остава изискването за застраховане с "Гражданска отговорност" в 30-дневен срок при придобиване, когато се регистрира за първи път у нас.

Регулаторът прие на първо гласуване промените в Наредба 49 от 16.10.2014 г. за задължителното застраховане по застраховки "Гражданска отговорност" на автомобилистите и "Злополука" на пътниците в средствата за обществен превоз. Проектът и мотивите към него са публикувани на интернет страницата на Комисията, като бележки и предложения по проекта могат да бъдат представени в 30-дневен срок от публикуването му до 25.07.2022 г. включително.

В мотивите към проекта КФН пояснява, че в момента според българското законодателство и Кодекса за застраховането (КЗ) при придобиване на моторно превозно средство (МПС), което е с чуждестранен регистрационен номер, задължително се сключва застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите (ГОА) за срок от 30 дни по номер на рама на МПС, като такава застраховка не може да се издава повторно. Правото на собственост на МПС, което е с чуждестранен регистрационен номер, се доказва пред застрахователя със съответните законови документи за придобиване, които са преведени на български език. Когато има първоначална регистрация на МПС при придобиване на ново МПС на територията на България, на МПС с регистрация в държава от ЕС или в Швейцария, или на МПС с валидна регистрация извън държава-членка или Швейцария застрахователният договор за задължителна застраховка ГОА се сключва преди регистрацията на МПС, като в застрахователната полица се вписва номерът на рама. След получаване на свидетелство за регистрация и табели с регистрационен номер застраховащият е длъжен писмено да ги обяви пред застрахователя в 7-дневен срок от получаването им.
В чл. 7, ал. 2 от Наредба 49 е регламентирано, че за целите на първоначална регистрация на употребявано МПС с чуждестранен регистрационен номер или без регистрационен номер, включително с изтекъл такъв, чл. 489, ал. 5 от КЗ се прилага съответно. След получаване на свидетелство за регистрация и табели с регистрационен номер застраховащият е длъжен писмено да ги обяви пред застрахователя в 7-дневен срок от получаването им. Съгласно чл. 3, ал. 1 от Наредба No I-45/2000 г. на МВР МПС и ремаркетата се регистрират в срок до един месец от придобиване на собствеността или оформянето на вноса (постоянен или временен) от съответния митнически орган. Според ал. 2 на чл. 3 от Наредба No I-45 разпоредбата на ал. 1 се прилага и при придобиване на собствеността на превозно средство извън България или при придобиване на собствеността чрез публична продажба, с изключение на случаите при придобиване с цел продажба на нерегистрирани в страната превозни средства от стопански субекти.
Доколкото чл. 7, ал. 2 от Наредба 49 по същество е разпоредба, препращаща към чл. 489, ал. 5 от КЗ, нейната отмяна не би довела до съществена промяна в нормативната уредба и до необходимост застрахователите да се съобразяват с нови регулаторни изисквания.
Отмяната на чл. 7, ал. 2 от Наредба 49 би премахнала съществуващата разлика между фактическия състав по чл. 7, ал. 2 от Наредба 49 и чл. 489, ал. 5 от КЗ по това, че разпоредбата на чл. 7, ал. 2 от Наредба 49 се отнася за МПС от друга държава, което е без регистрационен номер, но ще бъде запазено изискването за сключване на застраховка ГОА за срок от 30 дни при придобиване на МПС, което е с чуждестранен регистрационен номер, за целите на първоначалната регистрация на МПС. Отмяната на чл. 7, ал. 2 от Наредба 49 би предотвратила и необходимостта от нейно тълкуване като подзаконова норма, която влиза в противоречие с чл. 489, ал. 5 от КЗ.
Предложеното допълнение на чл. 7, ал. 1 от Наредба 49 ще доведе до прилагане на посочената разпоредба и по отношение на първоначалната регистрация на МПС без регистрационен номер или с изтекъл такъв, като няма да ограничава сключената застраховка за 30 дни. За посочените МПС ще се прилага изискването за уведомяване пред застрахователя в 7-дневен срок след получаване на свидетелство за регистрация и табели с регистрационен номер.
От друга страна, отмяната на чл. 7, ал. 2 от Наредба 49 би предотвратила необходимостта от техническо обезпечаване чрез ЕИСОУКР на буквалното прилагане на чл. 7, ал. 2 от Наредба 49, включително в частта, несъответстваща на чл. 489, ал. 5 от КЗ, и ще се избегне създаването на редица усложнения за застрахователите, както и затруднения за ползвателите на застрахователни услуги, придобили нерегистрирани у нас МПС и ремаркета, в това число от търговци, по смисъла на изключението, изрично уредено в ал. 2 на чл. 3 от Наредба 1-45. С проекта на наредба се цели премахване на съществуващата разлика между фактическия състав по чл. 7, ал. 2 от Наредба 49 и чл. 489, ал. 5 от КЗ.
Предложеното изменение на Наредба 49 е в интерес на застрахованите лица и на практика ще улесни потребителите на застрахователни услуги.

Очаква се приетите промени да влязат в сила от септември т.г.

Чл. 7, ал. 2 от Наредба No 49 гласи:
(2) (Нова - ДВ, бр. 33 от 2017 г.) За целите на първоначална регистрация на употребявано моторно превозно средство с чуждестранен регистрационен номер или без регистрационен номер, включително с изтекъл такъв, чл. 489, ал. 5 от Кодекса за застраховането се прилага съответно. След получаване на свидетелство за регистрация и табели с регистрационен номер от компетентните органи на Министерството на вътрешните работи застраховащият е длъжен писмено да ги обяви пред застрахователя в 7-дневен срок от получаването им.

Чл. 489, ал. 5 от КЗ гласи:
(5) При придобиване на моторно превозно средство, което е с чуждестранен регистрационен номер, за целите на първоначалната регистрация на моторното превозно средство по реда на действащото българско законодателство задължително се сключва застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за срок от 30 дни по номер на рама на моторното превозно средство, като такава застраховка не може да се издава повторно. Правото на собственост на моторно превозно средство, което е с чуждестранен регистрационен номер, се доказва пред застрахователя със съответните законови документи за придобиване, които следва да се преведат на български език.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив