14 Май 2024, 22:09 Днес (11) | Вчера (12)

Овчаров готви революция в сметките за отопление

27 Септември 2005 08:59 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Харчът за парното ще се смята и според температурата в стаите, такса мощност няма да отпадне

Промяна в енергийния закон вероятно ще премахне сегашните ограничения в топлинното счетоводство и ще промени много от правилата, по които досега се изчисляваха сметките за парно. Това съобщиха вчера експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, които работят върху проекта.
Разпоредената от министър Румен Овчаров проверка на законодателството показва, че топлинното счетоводство в сегашния си вид вече е анахронизъм. И според промените то ще е задължително по принцип, но ще се допуска и употребата на различни от досега познатите уреди, които се поставяха върху радиаторите и измерваха харча само условно.
Едно от нововъведенията ще е добилото популярност през последните години в Западна Европа постоянно измерване на температурата в помещенията, като данните се записват и се изпращат в диспечерски център. В този случай топлинната енергия ще продължи да се измерва с общия топломер в абонатната станция, но индивидуалната сметка ще се определя според температурата в стаите.
Другият начин е приложим при новото строителство, където още с проекта за отоплителната инсталация ще се предвижда отделен топломер за всеки апартамент. Според експертите обаче няма да се налага хората, които досега са монтирали индивидуални уреди по радиаторите, да ги сменят, защото те също ще бъдат законни.
Такса мощност също ще претърпи промени и вероятно ще стане част от общата цена. Тя обаче не може да се премахне напълно, както обеща Овчаров онзи ден, коментираха експерти. Сега тя е между 20 и 25% от общата месечна сметка за топлофикациите, които са на газ, и до 15% за тези на въглища. Целта е да не се ощетяват онези клиенти, които имат само парно без топла вода. Сегашният закон ги задължава да плащат за мощност и през лятото, а тогава абонатната им станция не работи.
С около 17% ще поскъпне парното в София от тази зима, ако цената на природния газ нарасне с очакваните 22.5%, съобщи по "Дарик" радио вчера шефът на дирекция в столичната топлофикация Стефан Дочев. В сряда енергийният регулатор ще разгледа предложенията на всички топлофикации за промени в цените, които трябва да влязат в сила от 1 ноември.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив