14 Май 2024, 04:44 Днес (0) | Вчера (12)

Огнен ад: 45 души загинаха в катастрофа на магистрала Струма

23 Ноември 2021 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 ноември 2021, 09:54

Две са основни версии за катастрофата, предстои ДНК анализ

45 екскурзианти загинаха при катастрофа на автомагистрала "Струма". Трагедията е станала тази нощ, на 31-вия километър от магистралата, при село Боснек. Пътнически автобус с македонска регистрация, който пътувал от Турция към Северна Македония, се запалил на пътя. По първоначална информация автобусът е самокатастрофирал, след което се е запалил. В автобуса е имало 52 души, от които двама водачи със северномакедонско гражданство и 50 пътници с албанско. В колата е имало 12 деца. Оцелели са само две жени и петима мъже, които са настанени в "Пирогов".
"Този участък е наистина много тежък – с огромна денивелация, в комбинация с остри завои. При миг невнимание може да се стигне наистина до тежък инцидент", заяви пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров след тежката катастрофа на автомагистрала. Участък от 50 метра от мантинелата на магистралата е разкъсан при катастрофата.
"Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на тази картина. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане там. От моя опит – такова нещо аз не съм виждал досега. Хората са скупчени. Хората са на въглен вътре", каза на брифинг на мястото на катастрофата вътрешният министър Бойко Рашков, който е и бивш директор на Националната следствена служба. Пътували са 4 автобуса и е възможно пътници да са се прехвърляли от кола в кола, добави Рашков.  Той изрази предположение че възпламеняването на автобуса може да е станало от допир на колата до мантинелата.
"Това е непозната по своите мащаби човешка трагедия, - каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. - Имаме информация, че в този автобус са пътували 52 пътници, от тях 12 са били деца. Работи се по две версии за пътния инцидент - човешка грешка и възникнала внезапно техническа неизправност, каза още Сарафов.
Оцелелите се разпитват от екип на Националната следствена служба. По-рано премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев каза, че всички пътници са спели. "Разговарях с един от оцелелите пътници по телефона и той каза, че е имало голяма експлозия, която ги е събудила. Успели са няколко души да счупят прозореца и да се спасят", каза в ефира на Би Ти Ви по телефона премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев. Външният министър на Северна Македония Буяр Османи, който пристигна в България, каза, че жертвите са млади хора.
Министър-председателят Стефан Янев посети в "Пирогов" пострадалите. Директорът на лечебното заведение проф. Иван Поромански, началникът на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия проф. Мая Аргирова и началникът на Клиниката по травматология проф. Диян Енчев информираха премиера, че състоянието на пациентите е стабилно, те са контактни и без опасност за живота.  Шестима са с изгаряния, а един пациент е с травма на крака. След преглед и оценка на състоянието им са настанени за проследяване в Отделението по изгаряния на "Пирогов".

Туристическата фирма "Беса транс", която е собственик на автобуса, който катастрофира на магистрала "Струма", е регистрирана в Кюстендил, съобщи "24 часа". Фирмата съществува от 2011 г., а от 2019 г. едноличен собственик на капитала й е 30-годишният А. З. - македонски гражданин от албански произход. Фирмата редовно организира екскурзии до Турция. Въпреки че официално по регистрация седалището й е в Кюстендил, фирмата има офиси в Скопие и няколко града в Северна Македония.

Премиерите на България и Северна Македония Стефан Янев и Зоран Заев ще се срещнат в Министерския съвет днес заради трагедията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив