18 Май 2024, 19:03 Днес (0) | Вчера (11)

Ограничаването на престъпността е сред основните приоритети в управленските програми на правителството и МВР

13 Декември 2005 14:40 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Резиденция "Бояна" бе домакин на първото заседание на Държавно-обществената консултативна комисия за превенция на престъпността

В резиденция “Бояна” днес се проведе първото заседание на Държавно-обществената консултативна комисия за превенция на престъпността. Заседанието бе открито от министър Румен Петков, който е председател на комисията. В нея вземат участие представители на министерства на ниво заместник-министър, председателят на УС на Националното сдружение на общините, председатели на бизнес-сдружения, други юридически лица с нестопанска цел, имащи отношения към превенцията на престъпността. Председателят на комисията поздрави с “добре дошли” г-жа Бриджит Чарнота, главен преговарящ за България от страна на Европейската комисия и Н.Пр. Джереми Хил, посланик на Великобритания у нас. В краткото си слово министър Петков подчерта, че ограничаването на престъпността е един от основните приоритети в управленските програми на българското правителство и на МВР. Непосредствените цели и задачи на вътрешното министерство са насочени към превенцията, ограничаването и ефективното противодействие на престъпността, които да гарантират сигурността и спокойствието на българските граждани, заяви министър Петков. Той посочи, че за постигането на тези цели е необходимо да се установи ново ниво на партньорство и сътрудничество между полиция и общество и по- широка гражданска ангажираност. В тази посока е дейността на Държавно–обществената консултативна комисия за превенция на престъпността - дава насоки, наблюдава и осигурява координацията в дейността на държавните органи, органите на местното самоуправление, неправителствените организации и другите структури на гражданското общество по въпросите на превенцията на престъпността, посочи министър Румен Петков.
По време на първото заседание на комисията бе разискван въпросът за изграждането и развитието на партньорството между държавните и обществени структури и частния бизнес за превенция на престъпността. Министър Румен Петков посочи, че изграденият от МВР превантивен модел се основава на разбирането, че полицията е част от гражданското общество и обществото подпомага нейната дейност, като основната функция на полицията е осигуряването на реда и спокойствието на гражданите. Сред превантивните мерки е засиленото присъствие на униформени полицейски служители на публични места и в потенциално опасните райони за недопускане на престъпления, ефективно интегриране на полицейските служители в районите, където работят, насърчаване на сътрудничеството между полицията и институциите, ангажирани в обезпечаването на сигурността на гражданите.  Сред основните направления в дейността по превенцията на престъпността е и разработване и изпълнение на програми с органи на местното самоуправление, неправителствени организации и други структури за работа с рискови социални групи и оказване на помощ на жертвите на престъпления и др.
Сериозният подход по ограничаване на престъпността изисква координирани действия на целия държавно-обществен спектър, посочи министър Румен Петков. Необходим е интегриран, мултидисциплинарен подход, за да бъде отнета главната мотивация на организираната престъпност - облагите от престъпната дейност, заяви той. “Сътрудничеството в комисията по въпросите на превенцията на престъпността още веднъж доказва по категоричен начин, че правителството и всички ние не залагаме на кампанийни мероприятия срещу престъпността. Вашето участие в днешното първо заседание на Държавно-обществената комисия ми дава основание да приема, че тя е един наистина оптимизиран и устойчив модел за превенция на престъпността, изграден с ясното съзнание, че за да бъде ефективен, той трябва да бъде подплатен с много добро сътрудничество между субектите в него”, каза в заключение председателят на комисията министър Румен Петков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив