27 Април 2024, 07:34 Днес (0) | Вчера (11)

Одобриха окончателно директивата за адекватните минимални заплати

04 Октомври 2022 17:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 октомври 2022, 16:46

Европейската конфедерация на профсъюзите призовава държавите-членки незабавно да последват примера на Германия и да повишат заплатите

Директивата за адекватните минимални заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне днес бе одобрена  окончателно, съобщиха от КНСБ. Процедурата по приемането ѝ продължи близо две години и бе предшествена от дълга борба на синдикатите в ЕС. Сега държавите-членки трябва да предприемат действия, за да гарантират, че са въвели закони и практики навреме, за да спазят двугодишния срок за транспониране на директивата след официалното ѝ приемане от Съвета на срещата на финансовите министри на ЕС тази сутрин, коментира от Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП).
ЕКП призовава държавите-членки незабавно да последват примера на Германия и да повишат заплатите. Германия е сред тези 2/3 страни в ЕС, в които минималната заплата е под определения праг за риск от бедност (60% от медианната заплата в страната и под 50% от средната). От На 1 октомври тя повиши минималната си работна заплата от 10,45 евро на 12 евро на час, с което тя достигна 60% от медианната работна заплата в страната и осигури 15% увеличение на заплатите на 6,64 милиона работници.
Новоприетата директива означава, че:
Държавите членки трябва да проверяват адекватността на законоустановените минимални заплати, като вземат предвид покупателната способност и разходите за живот. Минималната заплата в съответната страна трябва да е 60% от медианната и 50% от средната.
Държавите членки ще бъдат задължени да насърчават колективното договаряне и да се борят с разрушаването на профсъюзите, а страните, в които обхватът на колективното договаряне е под 80%, ще бъдат задължени да изготвят план за действие в подкрепа на колективното договаряне.
Засилване на участието на синдикатите в определянето и актуализирането на законоустановените минимални заплати.
Изискване към дружествата, които получават договори за обществени поръчки, да спазват правото на организиране и колективно договаряне в съответствие с конвенции 87 и 98 на МОТ.
"Днешният ден бележи края на един дълъг законодателен процес, но не може да се празнува, докато тази директива не донесе пари в джобовете на хората. Няма абсолютно никакво оправдание държавите-членки да чакат две години, за да осигурят достойно заплащане, кризата с разходите за живот изисква от правителствата незабавно да помогнат на най-нископлатените работници. Правителствата трябва да последват Германия и да предприемат незабавни действия за увеличаване на законоустановените минимални заплати, както и да насърчават колективното договаряне като най-добрият начин за осигуряване на наистина справедливо заплащане”, коментира зам.-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив