26 Април 2024, 09:07 Днес (1) | Вчера (14)

Одобриха създаването на електронни здравни досиета на гражданите

16 Април 2014 16:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 април 2014, 16:26

Пациентите ще имат безвъзмезден достъп до електронните си здравни досиета

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме проект на закон за изменение и допълнение на Закона за здравето. С него се изпълнява мярка от краткосрочните мерки за оптимизиране функционирането и подобрение на контрола на здравната система. Създава се законова база за изграждането и поддържането от министъра на здравеопазването на Национална здравна информационна система и въвеждането на електронна здравна карта за пациента.

Информационната система включва електронните здравни досиета на гражданите и всички публични регистри, информационни бази от данни и системи, за които е предвидено в нормативен акт, че се водят от МЗ и неговите второстепенни разпоредители с бюджет, от лечебни и здравни заведения, НЗОК и от лицензираните застрахователни дружества. Пациентите ще имат безвъзмезден достъп до електронните си здравни досиета. Всички български граждани ще притежават електронни здравни карти, издавани от Националния център за обществено здраве.

Одобряват се промени в нормативния механизъм за създаването и актуализирането на Националната здравна карта, чрез която да се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна извънболнична и болнична медицинска помощ.

С проекта се изпълняват две мерки от Плана за намаляване на регулаторната тежест за бизнеса, като на законово ниво се разписва режимът по издаване на удостоверение за регистрация за извършване на дейности по изпитване качеството на медицинската радиологична апаратура. Разписва се и създаването и поддържането на публичен регистър за издадените от Министерството на здравеопазването документи.

С измененията в Закона за здравното осигуряване се предлагат промени, необходими за реализиране на краткосрочните мерки за оптимизиране функционирането и подобрение на контрола на здравната система. Връща се договорното начало при определянето на методиките за остойностяване и заплащане на медицинските дейности, обемите и цените на медицинските дейности, условията и реда за контрол по изпълнението на договорите между НЗОК и изпълнителните на медицинска помощ. Възстановяват се и арбитражните комисии, които ще разглеждат становищата на проверените лица в случай на констатирани нарушения на НРД. Предлага се арбитражните комисии да се състоят от представители на съответните РЗОК и районни колегии на съсловните организации на лекарите и на лекарите по дентална медицина.

С преходните и заключителни разпоредби на проекта се правят промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и в Закона за лечебните заведения, които се изпълняват и мярка 3.15 и 3.1 от краткосрочните мерки за оптимизиране функционирането и подобрение на контрола на здравната система като се закриват Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и се въвежда правилото създаването на лечебни заведения за болнична помощ да става след предварително съгласие на министъра на здравеопазването, давано още на ниво инвестиционно намерение. Облекчават се процедурите за издаване на удостоверения за регистрация на лечебни заведения и на разрешения за лечебна дейност като се намаляват сроковете за издаване на съответните удостоверения и разрешения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив