Замърсителите произтичат от селскостопански и промишлени приложения
Чували сме, че има доста вредна химия в месото на рибата-тон, която обичаме да хапваме. Нещата обаче били много по-зле от това. Отровни химикали са открити в рибата по всички краища на света,
показа ново проучване, давайки ясна индикация, че съсипването на околната среда не познава географски граници, предаде GreenTech.bg.
Изследователи от Института по океанография "Скрипс" при Университета на Калифорния в Сан Диего публикуваха доклад в списание Peer, представяйки проучване на т. нар. устойчиви органични замърсители
(УОЗ) в проби от морска храна, взети от всички световни океани.
Замърсителите произтичат от селскостопански и промишлени приложения. Сред тях има ДДТ, живак, вещества за потискане на горенето, охладителни агенти и други химикали. Токсичните вещества се озовават
в световните океани и след това проникват в месото на рибите на различна нива.
Е, има и добра новина във всичко това. Каква е тя? Оказва се, че концентрациите на УОЗ стабилно намаляват в последните 30 години. "Това означава, че рибите, които консумирате днес, може би имат с
около 50% по-малка концентрация на дадени УОЗ в сравнение със същия вид риба, консумирана от вашите родители на вашата възраст", казва водещият автор на изследването Линдзи Бонито.
Това не е голямо успокоение, защото в първите години на изследвания период най-притеснителният замърсител в рибата беше живакът. Днес обаче в месото й има различни количества от много други вредни
химикали.