19 Април 2024, 14:14 Днес (8) | Вчера (11)

Около милион българи се затрудняват да плащат задълженията си

12 Февруари 2016 17:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 февруари 2016, 17:29

До март заедно с омбудсмана и КНСБ трябва да бъдат оформени окончателните предложения в един общ законопроект

Близо един милион български граждани имат проблеми с обслужването на задълженията си. Това стана ясно на кръгла маса за въвеждането на фалита на физически лица, организирана от КНСБ. В момента им внесен законопроект от АБВ, но по темата работи и Асоциацията за финансова коректност, предаде БНР. До март заедно с омбудсмана Мая Манолова трябва да бъдат оформени окончателните предложения в един общ законопроект.

В някои държави има праг, над който може да се започне процедура по несъстоятелност за частни лица. В едно от предложенията за България - прагът е 5000 лева. Николай Островски от Асоциацията за финансова коректност обясни: "Един длъжник никога не може да излезе задлъжнялост, дори и в гроба дългът продължава да  съществува и да бъде търсен. Затова ние предвиждаме за добросъвестния длъжник незабавно опрощаване на дълговете, тогава, когато съдът констатира, че той е бил добросъвестен и в рамките на няколко месеца излиза от това положение на вечна задлъжнялост".

Едно от най-трудните неща остава дефинирането на "добросъвестен длъжник". Най-общо това ще е човек, който е изпаднал в невъзможност да изплаща дълговете си по независещи от него причини, обясни омбудсманът Мая Манолова. Тя уточни, че възможността за опрощаване на дълговете няма да засяга единствено необслужваните кредити от банките, защото все по-често те ги продават на колекторски фирми: "Законът за защита при свръхзадълженост би следвало  да защитава длъжника от всички кредитори, независимо кои са те и как са придобили дълга на конкретния гражданин".

Докато няма закон за частния фалит, както стана популярен, все повече български граждани ще използват тази възможност в чужбина и искат решението на чуждите съдилища да се прилага и у нас, каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

По време на дискусиите ще бъдат поканени и представители на банките и колекторските агенции. Законовите текстове трябва да защитават в еднаква степен правата на кредиторите и на длъжниците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив