20 Април 2024, 15:26 Днес (0) | Вчера (10)

Окончателно: Лимит на обезщетенията за емоционални вреди – само за далечните близки

21 Ноември 2018 09:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2018, 09:06

До шест месеца Гаранционният фонд пише нова методика

Окончателно приеха лимит на обезщетенията за емоционални вреди ще има само за по-далечните близки и роднини. Бюджетната комисия в парламента одобри на второ четене промените в Кодекса за застраховането.
Ако и в пленарната зала няма промени, обезщетенията за най-близките роднини ще останат както досега без да се въвеждат ограничения, уточнява бТВ. Лимит до 5000 лева ще има при обезщетенията за братя, сестри и по-далечни роднини и близки на загинали в катастрофи. Това обаче е временна мярка. Предстои да се разработи конкретна методика за изчисляване на обезщетенията.
"Всички ние, които имаме или нямаме братя и сестри, не оценяваме техния живот на 5000 лева, надявам се това наистина да е временна мярка”, заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.
"Това ограничение ще даде възможност да не се увеличава размерът на Гражданската отговорност, така както беше анонсирано, че може да се случи”, каза Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС.
"Ако това решение мине в този вид и в пленарната зала, би следвало да стабилизира краткосрочно и цената на Гражданската отговорност”, заяви Светла Несторова от Асоциацията на застрахователите в България.

До шест месеца ще бъде изготвена методика как да се определя ценообразуването и лимитите за обезщетенията по задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Новите правила няма да посочват конкретни суми за възмездие за близките на починалите и пострадалите при катастрофи, а само критерии и индикатори магистратите и застрахователите да изчисляват парите, уточнява в. Монитор. Новата методика ще бъде изготвена от Гаранционния фонд, след което Комисията за финансов надзор (КФН), министърът на здравеопазването и министърът на труда и социалната политика ще я одобрят.

Средното изплащано обезщетение за загинал в катастрофа от застраховател е 118 000 лева, при искове искове за "болка и страдания", показват разчетите на КФН. Без таван на обезщетенията застрахователните дружества е трябвало да заделят допълнителни резерви в размер на 380 млн. лева до края на годината, които да бъдат взети чрез премиите от задължителната за автомобилистите полица. Така шофьорите е трябвало да се бръкнат по още 124 лева. Според председателя на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова сметките на регулатора са консервативни и сумата е щяла да бъде двойна. Опозицията не подкрепи новите промени и гласува "въздържал се". Предстои текстовете да бъдат гласувани и на второ четене в пленарна зала.

Припомняме, че между първо и второ четене на Законопроекта за промени в Застрахователния кодекс председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени за лимити на обезщетенията след смърт на пътя - 20 хил. лв. за съпруг или партньор на загинало лице, 15 хил. лв. за брат или сестра и 5 хил. лв. при "емоционални отношения". Причината е решението на ВКС за по-широк кръг на роднини с право на обезщетение. На 4 ноември, премиерът Бойко Борисов нареди на депутатите от групата на ГЕРБ да не приемат внесените промени в Застрахователния кодекс.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив