20 Април 2024, 08:57 Днес (0) | Вчера (10)

Оланд склонен на преговори за гръцкия дълг, но иска реформи

23 Октомври 2015 14:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 октомври 2015, 13:30
Под лиценза на creativecommons

Френският президент Франсоа Оланд призова да започне дебат по въпроса за гръцкия дълг, но и добави, че усилията на Гърция за реформи следва да продължат

Какво би била Франция без Гърция и Гърция без Франция, цитира думите на Оланд в. "Катимерини", цитиран от БТА, като подчертава изразената от френския президент подкрепа за Гърция по време на срещата му с гръцкия президент Прокопис Павлопулос. 

Франция подкрепи Гърция на преговорите с кредиторите през юли и поиска тя да остане вярна на поетите от нея ангажименти, казал още Оланд и добавил, че неговата визита в Атина има и една друга цел - да убеди френските фирми да инвестират в Гърция. 

В. "Та неа" цитира държавния глава Прокопис Павлопулос, който уверил, че Гърция ще спази напълно поетите ангажименти, но изтъкнал, че страната не може да бъде оставена на политиките на икономии. 

В редакционна статия, озаглавена "Морковът на Оланд и тоягата на тройката" в. "Вима" пише, че визитата на френския президент идва да потвърди привилегированите отношения между Атина и Париж от последните месеци и че определеният принос на френския президент за постигане на споразумение с кредиторите на драматичните преговори с тях на 12 юли тази година, довели до подписването на трети спасителен пакет финансова помощ, е формирал един позитивен климат на сътрудничество между двете страни. 

Вестникът смята, че посещението става в труден за правителството на Ципрас момент, което се опитва да реализира болезнени мерки от новия меморандум (споразумението с кредиторите). Смята се и, че то е още една протегната ръка за помощ към Ципрас, който изглежда очаква политическа подкрепа от Париж с оглед на предстоящото решително оценяване на гръцката икономика от международните кредитори на страната. 

Очевидно е, че помощта на Оланд не е безусловна. Той слага на масата въпроса за дълга, в който инвестира правителството в Атина, но наред с това държи на реализация на реформите, допълва изданието. 

На "брак по сметка" прилича идилията Ципрас - Оланд", пише гръцкият в. "Имерисия", като помества с това заглавие статия от френския "Монд", в която се описва как от напълно негативна в началото, връзката между двамата ръководители е прераснала в романс.

Всички издания поместват и новината за това, че Оланд и Ципрас снощи са вечеряли в таверна с изискани ястия и френска музика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив