16 Април 2024, 21:40 Днес (11) | Вчера (10)

Омбудсманът организира дискусия за здравната реформа

30 Март 2016 14:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 март 2016, 12:31

До този момент участие са потвърдили от страна на Лекарския съюз, организацията на общопрактикуващите лекари и НЗОК

Поредна дискуси яна тема реформа в здравеопазването се организира у нас, този път от омбудсмана на държавата.  Срещата е планирана за утре. Мая Манолова посочи, че са поканени всички институции и заинтересовани страни.

До този момент участие са потвърдили от страна на Лекарския съюз, организацията на общопрактикуващите лекари и НЗОК. "Очаквам в тази дискусия да се включи и министърът на здравеопазването, защото без разговор и диалог няма как да бъдат проведени ефективни реформи", категорична бе Манолова, цитирана от агенция "Фокус". По думите на Манолова, традиционно омбудсманът има своя ангажимент към защита на българските граждани и правата на пациентите. "Няма как да не бъда притеснена от всичко, което се случва в сферата на здравеопазването”, посочи тя и припомни, че още в края на миналата година е внесла конкретни предложения по бюджета на НЗОК. "За съжаление, по-голямата част от тях не бяха приети. Организирах дискусия в институцията на омбудсмана по проблеми на реформата в здравеопазването. Участвах в дискусия заедно с министър-председателя, министъра на здравеопазването и представители на съсловни организации, когато беше подписан Меморандум за съгласие в реформата на здравеопазването. Тогава предупредих, че съгласие по реформата, която се предлага от Министерство на здравеопазването няма и към днешно дата ситуацията в сектора го потвърждава”, обясни още Манолова.

Припомняме, само преди броени дни, на 22 март, ИНСМАРКЕТ организира международна конференция за здравната реформа. На нея присъстваха около 100 души, свързани със здравната област - представители на Комисията за финансов надзор, на БЛС, на здравните застрахователи, както и на различнти браншови и пациентски организации. Въпреки заявеното желание за присъствие, в последния момент се отказаха представители на Комисията по здравеопазването в НС, на НЗОК, а така също и на здравното министерство. Така конференцията се превърна в разговор, на който бяха поставени още веднъж най-тревожните проблеми в здравната област, без обаче да има възможност да се превърне в диалог.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив