20 Април 2024, 09:25 Днес (0) | Вчера (10)

Омбудсманът поиска предложението за здравна застраховка да бъде изтеглено

14 Септември 2018 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 септември 2018, 10:09

Би имало смисъл, ако НЗОК поеме един пакет услуги, а Фондовете – друг, смята бивш шеф на НЗОК

"Преди да изисква допълнителни средства за здравеопазване от гражданите, министерството трябва да разработи ефективен контрол върху изразходването на тези средства”. Това заяви в студиото на "Здравей, България” по Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова. Тя призова здравния министър да изтегли предложението за въвеждане на здравна застраховка.
"Не виждам никаква промяна в отношенията лекар – пациент, по отношение на лимитите, на цените а клиничните пътеки, на медицинските стандарти, на нивата на компетентност, на различна политика по отношение на лекарствата. Единственото, което се предлага, е реформа в приходната част. Тази идея да се съберат повече пари, отново за сметка на гражданите, през застрахователи, на мен лично много ми прилича на гражданска отговорност. Само че при тази застраховка гражданинът знае какво ще получи срещу своята вноска, докато тук не е ясно какво ще се промени в предоставянето на медицинските услуги”, коментира Манолова. Тя заяви, че тази неяснота прави лоша услуга на министъра и създава негативна среда.

Д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК, посочи в предаването "Тази сутрин” по бТВ, че в предложението за промяна на здравноосигурителния модел има много неясноти . "От една страна се говори за солидарен модел, от друга, че ще се правят застраховки на база на индивидуален риск”, отбеляза той. Би имало смисъл, ако НЗОК поеме един пакет услуги, а Фондовете – друг пакет, каза Димитър Петров. Той обясни, че ако касата работи на солидарен принцип, фондовете работят на базата на индивидуален риск – отчита се вашата възраст и хронични заболявания. За това според него тези 12 лева са малко.  "Поне една трета от тези 12 лева ще отидат за такси и административни разходи, контрол и издръжка. В здравното осигуряване няма натрупване на пари, основна грешка е, че се прехвърля пенсионният модел в здравния.
При пенсионния модел се управляват свободни средства, там се трупат пари в течение на десетки години, за да се плащат пенсии. При здравното осигуряване едни пари се вземат и се харчат  веднага за здравни услуги, там няма натрупвания”, обясни още Димитър Петров. По думите му нашите вноски могат да отидат вместо в касата, в някой друг фонд – това наистина е демонополизация. Това може да стане на няколко етапа, не изведнъж, такива примери има в Германия, Испания и Холандия, посочи експертът.
"Един пенсионер напремер с три хронични заболявания, който 5 пъти е влизал в болница предишната година,  застрахователят няма да му направи застраховка за 12 лева – ще му изчислят премия 200 лева минимум”, отбеляза още Димитър Петров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив