20 Септември 2024, 00:52 Днес (0) | Вчера (2)

Онлайн карта ще показва пътищата с винетка

27 Август 2015 13:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 август 2015, 14:29
апи

Ще бъде разработен и електронен калкулатор за движението на извънгабаритни или тежки МПС

Онлайн карта ща показва пътищата, за които е необходима винетка и тези, по които ще се пътува безплатно. Това е част от проект на Агенция "Пътна инфраструктура” за предоставяне на електронни административни услуги при издаване на разрешения за граждани и бизнес от агенцията и създаване на регистри за приходни дейности, съобщи ръководителят на проекта Георги Златев, цитиран от БТА и Дарик. Целта e подобряване на услугите на граждани и за бизнеса, отбеляза Златев.

Освен картата ще бъде разработен и електронен калкулатор за движението на извънгабаритни или тежки МПС. Така превозващите ще знаят каква такса ще плащат за преминаване по пътната мрежа.

По проекта бизнесът ще има достъп и до информация от четири регистъра - за паспортизация на пътни рекламни съоръжения, за търговски крайпътни обекти , за оптични кабели, газопроводи и до регистъра на товароносимост и габаритни на пътните съоръжения.

Стойността на проекта е 668 000 лева.

Освен това ще има и електронен регистър за търговски крайпътни обекти. Регистърът ще дава информация на конкретен пътен участък колко и какви крайпътни обекти са изградени - бензиностанции, мотели, ресторанти и т. н.

Гражданите и бизнеса ще имат достъп по електронен път и до регистър за търговски крайпътни обекти. Така ще могат да проверяват колко и какви крайпътни обекти - бензиностанции, мотели, ресторанти и т.н., са изградени на конкретен пътен участък.
Достъпен ще бъде и регистър за подземни или надземни оптични кабели, газопроводи, водопроводи и др., както и за крайпътните рекламни съоръжения – с данни за разрешителните и валидността им или къде би могло да се постави ново рекламно съоръжение.

С изпълнението на проекта бизнесът ще получава електронни административни услуги, свързани с издаване на разрешение за специално ползване на пътищата чрез изграждане и експлоатация на рекламни съоръжения. В момента тази услуга се предоставя чрез подаване на заявление в областните пътни управления, ръчно попълване на документи и получаване на разрешението отново на място, което отнема немалко време, обясни на пресконференция ръководителят на проекта инж. Георги Златев. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7582
GBP 2.4796 2.4887 2.3221
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив