20 Април 2024, 14:31 Днес (0) | Вчера (10)

Онлайн магазини за ученически стоки съкращават срока за отказ от покупката

14 Септември 2015 15:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 септември 2015, 11:57

КЗП започва проверки за спазване забраната за продажба на тютюн и тютюневи изделия на лица под 18-годишна възраст

Електронни магазини за ученически стоки и пособия неправомерно са съкращавали срока за връщане на онлайн покупка от 14 на 7 дни. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в предаването "Събуди се…” по "Нова телевизия”. Нарушението е установено в рамките на националната кампания на институцията за проверки на обекти, в които се продават учебници, учебни помагала, тетрадки, бележници, несесери, химикалки, моливи и други пособия.

Някои от доставчиците са посочили период от 30 дни за възстановяване на заплатена сума в случай на отказ от сделката, докато според Закона за защита на потребителите (ЗЗП) той е до 14 дни. Други констатирани нарушения са отсъствието на информация, че потребителят не може да се откаже от поръчката или при какви обстоятелствата губи това право, както и липсата на напомняне за наличието на законова гаранция за съответствие на стоката с договора за продажба. Проверките на тези и други сайтове продължават.

Маргаритов направи важно уточнение, че потребителите следва да имат предвид, че при упражняването на правото си на отказ от покупката в 14-дневния срок е възможно търговецът да поиска пощенските разходи за връщането на пратката да са за тяхна сметка. Наред с това законът изключва възможността за отказ в 14-дневен срок от покупки през интернет по отношение на определени видове стоки, сред които може да се окажат и някои артикули за учебния процес. Такива, например, са бъдат дисковете със звукозаписи, видеозаписи и компютърен софтуер; вестници, периодични издания и списания при липса на абонамент; стоки, изработени по поръчка или съобразно индивидуални искания на клиента и др.

В хода на проверките в търговската мрежа в страната до момента не са констатирани сериозни нарушения при продажбата на ученически стоки. Регистрирани са отделни случаи, в които е липсвала информация за производителя на даден артикул.

Друг акцент в кампанията за новата учебна година е безопасността на облеклата и обувките за учениците. Инспекторите следят също за предоставянето на пълна и вярна информация на български език за произхода, вида и основните характеристики на продуктите, както и за ясното обозначаване на цените и условията, при които се продават артикули в промоция, допълни Маргаритов.

В началото на учебната година КЗП започва проверки за спазване забраната за продажба на тютюн и тютюневи изделия на лица под 18-годишна възраст. Същевременно институцията ще се разгърне контролната си дейност и по направление защитата на друга уязвима група потребители – хората от "третата възраст”, от нелоялни практики, на които биха могли да станат лесна жертва, оповести ръководителят на ведомството.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив