29 Март 2024, 16:19 Днес (11) | Вчера (11)

Онтотекст спечели финансиране за два нови проекта по европрограма Хоризонт 2020

25 Септември 2017 15:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 септември 2017, 15:27

Българската компания ще подобрява обработката на големи масиви от данни в сферата на винопроизводството и анализа на нови технологични открития в контекста на социалните медии

Българската компания за семантичен софтуер Онтотекст АД ще участва в два нови проекта, насочени към свързването на големи масиви от данни (т.нар. big data) и социалните медии в две ключови сфери. Проектите BigDataGrapes и COMPACT са преминали успешно предварителната оценка и са на фаза подготовка на договор за финансиране по европейската рамкова програма за изследвания и иновации Хоризонт 2020. Проектите се очаква да стартират в края на 2017 или началото на 2018 година.

BigDataGrapes – технологични решения за винопроизводителите

Първият проект, по който Онтотект е ключов партньор, е BigDataGrapes. Той е насочен към европейските винопроизводители и компании, произвеждащи натурална козметика, използващи суровини от винените сортове грозде. С помощта на решения за обработка на големи масиви от данни тези компании ще бъдат подпомогнати в идентифицирането на нови възможности за развитие на бизнеса си. BigDataGrapes си поставя две цели: първата е разработката на мощни и сигурни технологии за обработка на данни от различни сектори, които да увеличат ефективността на компаниите при взимането на бизнес решения, а втората – създаването и развитието на онлайн пазар за данни, свързани със сегмента на винопроизводството.

Ролята на Онтотекст в проекта ще бъде от ключово значение, тъй като компанията ще ръководи дейностите, свързани с управлението на данни и семантичното ниво и ще е отговорна за развитието на семантичното моделиране и обогатяване на компонентите от базата BigDataGrapes. За целта ще бъде използвана семантичната графова база на Онтотекст - Graph DB, която е сред най-популярните семантични бази в света и се използва от организации като Националния архив на Великобритания, Британския музей, медийните групи BBC, Press Association, Euromoney и The Financial Times, научното издателство Springer Nature и много други.

Онтотекст ще играе важна роля и в други поддейности по проекта, включително интегрирането, внедряването и работата на платформата BigDataGrapes, както и подкрепа за винопроизводителите при създаването на големи масиви от данни и междусистемните дейности за експериментални тестове.

Проект COMPACT

Вторият проект, в който ще се включи Онтотекст, е COMPACT. Той цели да увеличи осведомеността за последните технологични открития сред ключови заинтересовани страни в контекста на социалните медии и конвергенцията на дигитални платформи. Дейности по него ще включват събиране, сравнение и анализ на информация за различни стратегии и продуктови пътни карти от технологична и социална перспектива.

Ключовата роля на Онтотекст в COMPACT се изразява в подпомагане изследователските програми и пътните карти, както и управлението и разпространението на дейностите по проекта. Благодарение на сериозния си опит в семантичните технологии и анализите в социалните медии, Онтотекст ще играе важна роля в определянето посоката на изследванията за семантично обогатяване на медиите, семантично търсене, анализа на социалните мрежи и по специално валидиране истинността на съдържанието, както и интегрирането на социалните и масовите медии. Компанията ще помогне за разработването и усъвършенстването на аналитичните категории и софтуерни инструменти за анализ, а също и при формулирането на политики и развитие на регулацията в сближаването на платформите.

В допълнение, Онтотекст ще предостави подкрепа за създаването на т.нар. онлайн конвергентен център OCC, който ще бъде разработен впоследствие. Той ще представлява виртуален център за обучение и анализ в процеса на трансфера на съдържанието от традиционни към нови медии, от печат към радио, телевизия, уеб сайтове и социални мрежи при внедряването на хибридни технологии.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив