24 Април 2024, 05:28 Днес (0) | Вчера (6)

Опасните от наводняване райони влизат в карта, от пожарната искат в тях да не се строи

24 Септември 2014 15:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 септември 2014, 14:37
Булфото

Министерството на околната среда и водите прави карти, които посочват рисковите от наводнение зони, като трябва да се предвиди забрана в тях да се строи или изгражданите сгради да отговарят на специални стандарти

Това каза днес началникът на пожарната главен комисар Николай Николов, след откриването на конференция за сигурността в София. Картите би трябвало да са готови до края на следващата година.

"Ако един участък е определен като опасен откъм наводнения, вариантите са два. Първият е категорично да се забрани строителството или ако се разреши, то сградите да бъдат със специално изпълнение – или херметизирани, или позволяващи безпрепятствено преминаване на водата през тях", поясни Николов, цитиран от "Фокус".

Бедствие или криза

Началникът на пожарната смята, че има правна дупка, що се отнася да понятието криза, извън военното понятие на думата. "Може би трябва да се заговори за законодателно уреждане на това понятие, на действията на нашата страна при кризи, защото едно бедствие може и да не предизвика криза", обясни главен комисар Николов. Според него без усъвършенстване на нормативната уредба няма как да се подобри подготовката на населението и органите, които реагират на такива ситуации, и координацията между всички звена.

Всички, прогнозиращи времето, обединяват сили

Попитан дали след тежкото лято, могат да се очакват бедствия и през есента, началникът на пожарната уточни, че за превенцията се разчита преди всичко на метеоролозите от БАН, ВВС и Агенцията по градушките. В следващите дни предстои организационна среща между всички, които работят по прогнозата на времето.

"Целта е да направим така, че всеки сигнал, който се получава при нас за опасна обстановка, да бъде внимателно проверен, от една страна да не го подценим като сигнал и да не предупредим хората, които са застрашени и от друга страна, да не подаваме фалшиви сигнали", каза още главен комисар Николай Николов. Той добави, че скоро е имало отправено предупреждение за градушка в София, която не се е състояла.

2700 са обучените доброволци

На въпрос каква е подготовката на институцията за есенно-зимния сезон, Николов коментира, че е договорено при бедствени ситуации да се включва по-сериозно армията. Що се отнася до доброволците, през обучение за преминали 2700 души, които са получили и екипировка, поясни началникът на пожарната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив