03 Май 2024, 10:08 Днес (0) | Вчера (13)

Опасно време за 12 области в страната, алармират за повишаване на речните нива

07 Април 2015 09:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 април 2015, 09:34
Под лиценза на creativecommons

Речните нива в цялата страна ще се повишават. Оранжев код за опасно време е обявен за 12 области в страната - Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и Благоевград

Очакват се значителни валежи с количества за денонощието 30 - 50 л/кв.м., в отделни райони и повече. Това съобщиха от Министерство на околната среда и водите като се позоваха на данни и прогнози от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН).

Жълт код за сняг и дъжд е обявен във Враца, Монтана, Ловеч, София – област и София. Валежите, в отделни райони ще са значителни. Очаква се дъждът да премине в сняг. Количества за денонощието между 15 и 30 л/кв.м. Жълт код за дъжд - в останалите области на страната. Значителни валежи с количества за денонощието между 15 и 35 л/кв.м.

До сутринта по високите полета и в Предбалкана дъждът ще е преминал в сняг. През деня ще продължи да вали. Количества 15-35 л/кв.м, в Рило-Родопската област и в Източна България 30-50 л/кв.м.

През следващите две денонощия ще вали, но по-малко. Количествата в повечето места: в нощта срещу вторник и вторник - 5-15 л/кв.м , в нощта срещу сряда и в сряда - до 10 л/кв.м, като в северозападните и източните райони ще е почти без валежи.

От екоминистерството припомнят, че са възможни материални щети. "Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи", алармират от МОСВ.

Водните количества на реките в цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. В резултат на прогнозираните валежи, интензивното снеготопене и висока почвена влага, се очаква речните нива в цялата страна да се повишат.

Дъждовете изплашиха варненци. Валежи от 30 до 50 литра на квадратен метър заляха морската столица, улиците бяха наводнени. В областта е обявен оранжев код, но данни за кризисни ситуации в града няма.

Поради придошла река два моста в Страцин и Гълъбец в община Поморие са наводнени. От пресцентъра на община Поморие казаха, че всичко в общината е нормално. Летището и пристанището в Бургас работят нормално. Остава затворен подлезът на СОМАТ в Бургас поради високо ниво на водата. На разклона преди кв. "Горно Езерово” има наводнен пътен участък. Пътят не е затворен.

Сигнали за наводнени къщи, дворове, сгради и др. не са постъпвали през деня при дежурните в община Бургас. Нивата на язовирите са в нормални граници. времето е облачно, засега в Бургас не вали дъжд.

От "Напоителни системи" успокоиха, че няма опасност язовири да залеят населени места и инфраструктура. 10 язовира се изпускат контролирано.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив