28 Април 2024, 11:33 Днес (0) | Вчера (0)

Опозицията мисли да сезира съда за здравните осигуровки

11 Юли 2012 12:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 юли 2012, 12:30
ImagesFromBulgaria.com

Депутатите приеха текст, според който разпоредителни сделки със собственост могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите за платени здравноосигурителни вноски

 

Този текст плаче да бъде сезиран от Конституционния съд. И за неюристите е ясно, че има противоречие. Това заяви пред Факти.бг депутатът от ДПС Нигяр Джафер. Тя коментира приетия текст, според който разпоредителни сделки със собственост могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравноосигурителни вноски.

 

Нигяр Джафер прогнозира, че за сезирането на Конституционния съд ще се търсят консултации с всички политически сили с изключение на ГЕРБ, защото те имат задача да подкрепят текстовете.

ДПС отдавна смята, че смята да се разбие монопола на Националната здравно-осигурителна каса. Приетите вчера текстове за прелицензиране на доброволните фондове в застрахователни обаче показва, че това трябва да стане в следващия парламент, отбеляза Нигяр Джафер. Според нея управляващите не правят разлика между системите за осигуряване и застраховане.

ДПС смята, че трябва да има няколко конкуриращи се здравни каси и работещи доброволни фондове, които да надграждат, коментира Джафер.

Депутатът от БСП Мая Манолова обяви от парламентарната трибуна, че с пререгистрацията по Кодекса за застраховането дружествата за доброволно здравно осигуряване на практика ще бъдат ликвидирани, защото много малко от тях могат да отговорят на новите изисквания.

Над един милион са здравно неосигурените лица у нас, като се отчете задължението им по Закона за здравното осигуряване за внасяне на здравни осигуровки, посочи здравният министър Десислава Атанасова пред журналисти в Министерски съвет.

Тя отбеляза солидарния характер на здравната система у нас и защити мярката за удостоверяване на платени здравни вноски при придобиване на имущество. Във вторник следобед депутатите решиха сделките с жилища и автомобили да стават само срещу внесени здравни осигуровки. Според министър Атанасова поправката приета на първо четене на Закона за здравното осигуряване не е противоконституционна.

По думите й, след като имат средства да си купят автомобил или имот, гражданите трябва да имат пари и да си платят здравните вноски. „Към тази мярка пристъпихме, защото към момента всички административно-наказателни мерки в закона не работят,” заяви здравният министър. Атанасова очаква да се съберат над 300 млн. лева само от половината нередовни платци.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив