25 Април 2024, 14:42 Днес (10) | Вчера (12)

Оптимизират работата на НОИ и здравната каса с европари

27 Юли 2012 10:41 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 юли 2012, 15:54
Под лиценза на creativecommons

Много важна част в проекта заема и предвиденият преглед на работните процеси в НОИ и НЗОК

 

В Администрацията на Министерския съвет се изпълнява проект „Провеждане на оптимизация в държавни институции", реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма административен капацитет, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

Основните цели на проекта са насочени към оптимизиране дейността на Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса.

Ще бъдат изследвани всички реформи, засегнали двете структури през последните години в България. Ще се проучат добри европейски практики като структурата и работата на двете български институции ще бъдат съпоставени с тази на други страни в ЕС.

Основна дейност в рамките на проекта ще бъде извършването на функционален анализ на НОИ и НЗОК. Ще се постави акцент върху идентифициране на функции за оптимизиране, за да се подобри прилагането на политиките в осигурителната политика.

Много важна част в проекта заема и предвиденият преглед на работните процеси в НОИ и НЗОК. Ще бъдат обхванати нормативно установените работни процеси между НОИ и НЗОК и другите държавни институции. Този анализ ще допринесе за идентифициране на проблемните области във взаимодействието с други институции, което сред основните причини за бавното обслужване.

Друга важна дейност на проекта е изследване на натовареността на служителите, което следва да идентифицира прекомерно, съответно недостатъчно натоварени звена. Този анализ ще покаже кои работни процеси са причината за различното натоварване. Тяхното идентифициране ще позволи да се предприемат мерки за подобряване на тези процесите, за да се подобри обслужването на гражданите и бизнеса/

По проекта ще бъде изградена система от индикатори за оценка на резултатите от дейността на двете структури, с която да се постави фокус върху изпълнението на целите и върху подобряване на разходването на обществени средства.

Проектът е навременен, тъй като от средата на годината двете структури попаднаха в приложното поле на Закона за администрацията и Закона за държавния служител, като резултатите от проекта ще позволят по-добра работа на НОИ и НЗОК.

Проектът е в пълно съответствие с целите на административната реформа за оптимизиране дейността на администрацията и ще има ключово значение за дейността на две от най-големите структури в държавната администрация.

--------------------------------------------------------------------------------

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив